AKTUELNO

Policija radi na identifikaciji osoba koje masovno šalju poruke poznatije kao "spam" na veliki broj elektronskih adresa državnih ustanova i drugih pravnih subjekata, kao i privatnih lica, a u kojima se primalac obaveštava da se navodno protiv njega vodi postupak u vezi sa pedofilijom kao i drugim krivičnim delima.

"U zlonamernim mejlovima, koji su poslati sa Google servera, u prilogu elektronske poruke nalazi se dokument u pdf formatu u kojem su potpisnici ovih poruka nepoznata lica, koja se lažno predstavljaju kao načelnici uprava ili komandanti jedinica u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije", saopštio je MUP.

Istragu obavljaju pripadnici Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala i Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije.

Iu MUP-a su objasnili da se u ovim porukama od primaoca zahteva da u odredjenom roku odgovori na primljeni mejl, u protivnom mu se preti postupkom pred tužilaštvom, ili pretnjom da će navodnu pedofiliju plasirati u medije.

Neki od konkretnih primalaca navedenih mejlova su biblioteka u Žitištu, MZ "Veljko Vlahović" u Zrenjaninu, Prekršajni sud u Čačku, više škola širom Srbije, centri za socijalni rad, ali i veliki broj privatnih lica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na sve eventualne primaoce da ne otvaraju priloge iz takvih mejlova.

Autor: