AKTUELNO

Kako su pripadnici Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju - nekadašnji komunalni milicionari a danas "beli", postali vidljiviji na beogradskim ulicama i pristupačniji ljudima, sugrađani su ponovo počeli da se pitaju šta je sve njihova nadležnost.

Poslednja u nizu nedoumica tiče se parkinga, te pojedinim Beograđanima nije jasno da li će "beli" pisati kazne za nepropisno ostavljanje automobila mimo elektronskog sistema "Oko sokolovo".

Iz Gradske uprave odgovaraju potvrdno, što znači da se parkiranje kontroliše trostruko, za šta su zaduženi radnici "Parking servisa", "beli" i "oko sokolovo".

Kako poručuju iz novoosnovanog sekretarijata, nadležnosti "belih" ostaju iste kao komunalnih milicionara, s obzirom na to da su i dalje na snazi Zakon o komunalnoj miliciji, kao i istoimena odluka.

Oni nastavljaju da sankcionišu sva kršenja komunalnog reda, ali su u obavezi da što više budu na ulicama glavnog grada, te na usluzi sugrađanima.

Isto važi i za nepropisno parkiranje na javnim i zelenim površinama.

Nadležnosti "belih" ostaju iste kao komunalnih milicionara

- U cilju suzbijanja kretanja, parkiranja i ostavljanja motornih vozila suprotno odredbama Odluke o komunalnom redu, javnim parkiralištima i uređivanju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina, shodno svojim kapacitetima, rasporedu i zaduženjima u drugim oblastima svog delokruga, "beli" svakodnevno preduzimaju mere na teritoriji Beograda - objašnjavaju za naš list u Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

- Kako po prijavi građana, tako i samostalnim postupanjem patrola komunalnih milicionara, kao i elektronskim sistemom kontrole parkiranja "oko sokolovo", što će svakako činiti i u narednom periodu.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Onaj ko zaustavi ili parkira automobil na javnoj zelenoj površini platiće kaznu od 25.000 dinara, dok se ostavljanje vozila na travnjacima, oko drvoreda ili pored obala reka sankcioniše sa 15.000 dinara.

Najniža kazna, od 5.000 dinara, predviđena je za kretanje, zaustavljanje i parkiranje na zelenim površinama pored i oko stambenih i poslovnih zgrada, piše u Odluci o komunalnom redu.

Prekršajni nalog, sa fotografijama nepropisno parkiranog vozila, stiže na adresu registrovanog vlasnika, koji ima pravo na plaćanje polovine iznosa kazne u roku od osam dana od prijema obaveštenja.

Primaju još 46 komunalaca

Prestonička gradska uprava raspisala je javni poziv za sklapanje ugovora za stručno osposobljavanje neophodno za obavljanje poslova komunalnih milicionara. Kako se navodi u javnom pozivu, gde su propisani uslovi koje moraju ispunjavati kandidati, planirano je da u radni odnos bude primljeno još 46 "belih".

Autor: