AKTUELNO

Mladen Dulić koji je imao samo 22 godine iz Laktaša izvršio je samoubistvo, zato što je snimak njegovog razgovora za posao na benzinskoj pumpi objavljen na društvenim mrežama, nakon čega je i krenula lavina negativnih komentara i ismevanja.

Mila Antonović koja živi u Londonu ima oko 140.000 pratilaca na Jutjubu i vrlo je aktivna na toj platformi. I ona je imala prilike da se suoči sa takozvanim hejterima i njihovim komentarima, rekla je za Pink mlada jutjuberka.

Foto: TV Pink Printscreen

- Stalno će biti nekih loših komentara šta god mi postavili na društvene mreže ili uradili u stvarnom životu. Kada sam shvatila da će toga biti čitavog života, šta god budem kasnije radila, uvek će biti nekog ko će loše prokomentarisati odnosno "hejtovati" - rekla je mlada devojka.

Ona je navela da niko ne treba sam da se bori sa tim i da svako nasilje treba da se prijavi bilo da je u pitanju nasilje na društvenim mrežama ili uživo.

Foto: TV Pink Printscreen

Psihološkinja Snežana Repac rekla je za Pink da je poražavajuće što niko ne razmišlja o tome kako će to drugi da podnese prilokom komentarisanja i ostavljanje negativnih komentara.

- Poražavajuće je upravo to što niko ne razmišlja o tome kako će to neko da podnese, to je nešto što se izgubilo upravo sa upražnjavanjem prevelikog broja snimaka na tik tooku i na ostalim mrežama koje nemaju nikakav kriterijum za vrednost sadržaja, za kvalitet, nešto što bi trebalo da bude estetska inteligencija, socijalna inteligencija, potpuno je dobilo svoju suprotnost na društvenim mrežama, gde se uspostavila jedna jedna nova vrednost, a to je što luđe to bolje i što gluplje to bolje - kaže psihološkinja.

Foto: TV Pink Printscreen

Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA rekao je da u slučaju momka iz ŽLaktaša imamo još jednu strašnu stvar jer je on otišao na razgovor za posao i neko je zloupotrebio njegov odlazak u potrazi za radnim mestom.

- On odlazi tamo u potrazi za poslom da reši svoje egzistencijalno pitanje, na neko radno mesto koje možda i ne odgovara njegovom stepenu obrazovanja ali jednostavno prihvata da radi posao koji mora da radi. I onda lice koje vrši intervju zloupotrebljava svoju poziciju, vrši nedozvoljeno snimanje i taj snimak plasira na društvene mreže - kaže Antonović i dodaje da su Laktaši mala sredina i da se svi poznaju, i kada vi plasirate jedan takav sadržaj, vi možete i te kako da utičete na narušavanje ugleda tog mladog čoveka - istakaso je Antonović.

#Društvene mreže

#Internet

#Nasilje