AKTUELNO

Očekuje da će kongresu Evropskog udruženja za gornji digestivni sistem u Beogradu prisustvovati oko 350 lekara iz regiona, Evrope i sveta.

Godišnji kongres Evropskog udruženja za gornji digestivni sistem, biće održan od 3. do 5. novembra u hotelu "Kraun plaza" u Beogradu, i ovo će biti prvi put da se u Srbiji organizuje struni sastanak ovakvog formata iz oblasti oboljenja jednjaka i želuca.

Evropsko udruženje za gornji digestivni sistem (EFS) je vodeća asocijacija ovakve vrste u Evropi koja je fokusirana na istraživanja, dijagnostiku i lečenje oboljenja jednjaka i želuca.

Udruženje EFS obuhvata gastroenterologe, hirurge, otorinolaringologe i lekare drugih specijalnosti koji se bave ovim specifičnim oboljenjima. Cilj EFS je da unapredi saradnju između različitih specijalnosti, ali i da pokrene značajnu međunarodnu kooperaciju u stvaranju vodiča i algoritama lečenja oboljenja gornjeg digestivnog sistema. Oni će sa jedne strane dovesti do boljeg razumevanja ovih oboljenja, a sa druge unaprediti kvalitet standardizovanjem pristupa lečenju oboljenja jednjaka i želuca.

- Ovo je prvi put da u se u Srbiji organizuje stručni sastanak ovakvog visokog formata iz oblasti oboljenja jednjaka i želuca. Ponosni smo što će u Beogradu biti prisutni i održati predavanja oko 50 vodećih hirurga i gastroenterologa iz Evrope, i kao posebni gosti kongresa, njih desetak iz SAD, koji se bave oboljenjima jednjaka i želuca. Glavni gosti kongresa će biti predsednici Evropskog, odnosno Američkog udruženja za gornji digestivni sistem, profesori Luiđi Bonavina i Redžinald Bel – najavljuje predsednik Kongresa profesor dr Aleksandar Simić, koji je i član glavnog odbora Evropskog udruženja za gornji digestivni sistem (EFS).

Sekretar kongresa je doc. dr Ognjan Skrobić, a obojica su sa Klinike za digestivnu hirurgiju - Prva hirurška, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Uvaženi predavači iz Evrope i SAD predstaviće vodeće stručnjake svojih klinika i univerziteta, pa će tako u Beogradu pod jednim krovom govoriti šefovi hirurških i gastroenteroloških centara iz Beča, Milana, Londona, Nju Jorka, Rima, Frankfurta, Atine, Pariza, Los Anđelesa, Ciriha, Amsterdama, Hajdelberga... Do sada je svoje učešće na kongresu pored spomenutih predavača iz Evrope i SAD potvrdilo još oko 100 lekara iz Evrope, kao i blizu 200 učesnika iz Srbije i regiona. Očekuje da će kongresu u Beogradu prisustvovati oko 350 lekara iz regiona, Evrope i sveta.

Osnovne teme kongresa će biti konzervativno i hirurško lečenje gastroezofagealne refluksne bolesti - GERB i želudačnih kila, kao i funkcionalnih oboljenja jednjaka i želuca, koja zajedno predstavljaju najčešća oboljenja gornjeg digestivnog sistema, sa velikim udelom u svetskoj populaciji. Posebna tema će biti premaligna stanja na jednjaku, a zanimljivo je da će biti prestavljena i najsavremenija dostignuća iz robotske tehnologije, terapije matičnim ćelijama, odnosno značaja veštačke inteligencije u lečenju oboljenja jednjaka i želuca.

- Smatra se da danas od GERB boluje oko 30 odsto populacije i da je incidenca ovog oboljenja u stalnom porastu. Od posebnog su značaja komplikacije GERB koje mogu da se manifestuju kao teška oštećenja sluzokože ili suženja jednjaka, a neretko mogu da napreduju do karcinoma jednjaka. Činjenica je da karcinom jednjaka u poslednjih 20 godina u svetskoj populaciji oboljenje sa najvećim porastom incidence u odnosu na sve malignitete, a uzrok najčešće leži u postojanju Barrett-ovog jednjaka, koji je direktna posledica GERB-a. Osnova lečenja GERB-a i njenih komplikacija je u pravovremenoj najsavremenijoj dijagnostici i prevenciji, kako bi se na vreme započelo sa adekvatnom terapijom lekovima ili sprovela hirurška procedura. Sa druge strane, problem otežanog gutanja usled funkcionalnih problema jednjaka predstavlja sve učestaliji problem u našoj i svetskog populaciji, iz kojih mogu nastati ozbiljne komplikacije koje takođe mogu dovesti do karcinoma – objašnjava prof.dr Aleksandar Simić.

Sam događaj će se u tri dana sastojati od više interaktivnih sesija, nekoliko glavnih i sponzorskih predavanja, video i konfrontacionih panela. Kongres će iz Beograda biti uživo prenošen u još 12 evropskih centara, iz kojih će se stručnjaci virtuelnim putem direktno uključivati u rad kongresa.

- Očekuje nas veliki profesionalni medicinski događaj, koji će Beograd i Srbiju staviti u svetski fokus naučnih i stručnih aktivnosti vezanih za oboljenja gornjeg digestivnog sistema. Poseban akcenat treba staviti na otvaranje mogućnosti za buduću edukaciju naših mladih lekara preko ovog udruženja u Evropi i SAD. Takođe, ovakvi kongresi i druženja su prilika da se pokrenu zajednički projekti i studije koje će nam omogućiti da nastavimo da kao zemlja budemo prihvaćeni i prepoznati u evropskim i svetskim okvirima. Verujemo da će ovaj stručni sastanak dodatno značajno osnažiti inače decenijama bogatu stručnu saradnju naših i svetskih stručnjaka u ovoj oblasti medicine – kaže profesor dr Aleksandar Simić, predsednik Kongresa i član glavnog odbora Evropskog udruženja za gornji digestivni sistem (EFS).

Posebno je zanimljivo da će na Kongresu po prvi put u našoj zemlji biti predstavljena i najsavremenija dostignuća iz robotske hirurgije, prikazana terapija matičnim ćelijama koja se smatra budućnošću medicine, a biće istaknut i značaj najmodernije tehnologije u vidu veštačke inteligencije u dijagnostici i lečenju oboljenja jednjaka i želuca, koja poslednjih godina na velika vrata ulazi u svet medicine i hirurgije.

Autor: