AKTUELNO

Za predlog uvođenja novog člana u Krivični zakon Srbije, po kome bi ubice i silovatelji dece, maloletnika i bremenitih žena doživotno bili na robiji bez mogućnosti uslovnog otpusta, građani će moći da daju svoj potpis u više od 30 gradova širom Srbije, od 23. do 29. oktobra

Inicijativa za uvođenje kazne doživotnog zatvora, koju su početkom maja ove godine Narodnoj skupštini predali Fondacija "Tijana Jurić", dobila je epilog - građani volonteri počinju sledeće nedelje da prikupljaju 500.000 potpisa širom Srbije da bi predlog zakona ušao u proceduru.

Igor Jurić, osnivač fondacije "Tijana Jurić" smatra da za ubice dece ne treba da postoji šansa za pomilovanje.

- Treba zauvek odstraniti takve ljude iz društva - rekao je Igor Jurić za TV Pink, navodeći primer Dragana Đurića, ubice Tijane Jurić, koji se ne kaje za ono što je počinio čim traži ponovna suđenja.

Foto: TV Pink

Prof. dr Gordana Božilović Petrović, advokat, kaže da doživotni zatvor ne postoji u našem krivičnom zakoniku, a da je maksimalna kazna za najteža krivična dela od 30 do 40 godina, i ta kazna nastala je upravo kao zamena za smrtnu kaznu.

- Neki smatraju da je 40 godina zatvora dovoljna kazna za nekoga, ali druga je stvar kada je počinilac star 20 godina, pa ispada da sa 60 godina može da odsluži kaznu i izađe iz zatvora. Kazna doživotnog zatvora postoji u mnogim državama, recimo u Mađarskoj, Rusiji, Americi, u tim državama je jednostavno opstala - rekla je Petrović.

Foto: TV Pink

Jurić je rekao da je potpuno siguran da će biti prikupljeno dovoljno potpisa za uvođenje doživotne kazne zatvora za ubice dece, da se građani svakodnevno javljaju da podrže ideju i da saznaju kako mogu da pomognu u njenoj realizaciji.

- Javilo mi se nekoliko hiljada majki koje su više nego spremne da podrže ovu ideju, da naprave neku promenu u društvu. Mi nešto moramo da uradimo, a ne da čekamo novu Tijanu, novu Anđelinu, novu tragediju - rekao je Jurić, dodajući da ta stradala deca treba da ujedine ljude i nateraju ih na taj kompleksan zadatak.

Petrović je istakla da svoja mišljenja o ideji da se uvede doživotna kazna za ubice dece moraju dati praktičari. Stavova će, kako smatra, biti različitih, a ideji će se vrlo ozbiljno pristupiti jer je reč o drastičnoj promeni u zakonu.

Jurić je rekao da se sa idejom počelo po ugledu na države koje ovu kaznu već imaju.

- U Velikoj Britaniji je uvedena baš ova kazna nakon ubistva sedmogodišnje devojčice. A po čemu su deca u Velikoj Britaniji vrednija od naše dece? U zadnjih šest ili sedam godina događala su se monstruozna ubistva dece u Srbiji. Želimo da ih zaštitimo i ne dozvolimo ubicama da dobiju pomilovanje - rekao je Jurić, dodajući da sama statistika govori da je vreme da se dese krucijalne promene.

#Igor Jurić

#Ubica

#Zatvor

'