AKTUELNO

Predsedniku pokrajinske Vlade Igoru Miroviću dodeljena je najprestižnija nagrada Udruženja književnika Crne Gore "Nemanjin žig".

Miroviću je nagrada dodeljena na akademskoj tribini "Pesničko veče Igora Mirovića - Povratak u logos" održanoj sinoć u Srpskoj kući u Podgorici, u organizaciji Udruženja književnika Crne Gore i Srpskog informativno-kulturnog centra "Sveti Sava", saopšteno je danas iz pokrajinske vlade.

Obrazlažući ovu odluku Upravnog odbora Udruženja književnika Crne Gore, predsednik Udruženja Novica Ðurić rekao je da je priznanje uručeno Miroviću izraz poštovanja velike tradicije i zahvalnosti u ovom teškom vremenu.

Ðurić je istakao da je upravo Mirović snagom svog autoriteta i ugleda uspeo da pomogne objavljivanje više od dve stotine različitih naslova svih književnih žanrova, na čemu mu je Udruženje književnika Crne Gore trajno i izuzetno zahvalno.

"Reč je o pesniku koji svojim književnim autoritetom širi plemenitu reč o Udruženju književnika Crne Gore u svakoj prilici, doprinoseći na taj način trajnoj afirmaciji ove institucije ne samo širom Vojvodine, već i cele Srbije i regiona“, izjavio je Ðurić.

Ovo veliko priznanje dodeljeno je još jedino Književnoj zadruzi Srpskog narodnog vijeća Crne Gore.

Urednik akademske tribine, književnik Budimir Dubak, ocenio je, govoreći o zbirci pesama "Povratak u logos“, da je „rođenje napuštanje prvobitnog zavičaja, za kojim čovek čezne u ovom negostoljubivom svetu, gde je bačen, kao na burnu brežinu".

Primajući nagradu Udruženja književnika Crne Gore, Mirović je izjavio da je "Povratak u logos" treća knjiga poezije u kojoj je sabrao svoja razmišljanja o aktuelnim zbivanjima u svetu i izazovima sa kojima se susreće običan čovek.

O Mirovićevoj poeziji govorili su književni kritičari Zora Jestrović i Aleksandar Ćuković, dok su stihove kazivali Ivana Kruščić i sam autor.

#Igor Mirović