AKTUELNO

Unarednoj školskoj godini, prema dosadašnjim najavama direktora školskim upravama, kombinovani razredi biće formirani u 15 škola.

U ostalim obrazovnim ustanovama nastava će početi uobičajeno, bez obzira na to da li bi prema zakonu trebalo da spajaju odeljenja od petog do osmog razreda ako imaju manje od 15 učenika.

Ovo je istakla Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, uz opasku da ovim problem nije rešen, te da ga treba rešavati tokom školske godine, jer će dogodine biti isto, ako ne i lošije stanje.

Ona smatra da bi najbolje rešenje bilo da se zakonski član kojim se predviđa spajanje viših razreda osnovnih škola u kojima je mali broj učenika - stavi van snage.

- Sve dok taj član postoji, postoji i opasnost da se veliki broj škola zatvori, a nastavnici ostanu bez posla - kaže Valentina Ilić.

Prema zakonu kojim je predviđena racionalizacija i Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja za školsku 2022/23. godinu, propisuje se da kombinovano odeljenje sastavljeno od učenika dva razreda može da ima do 15 đaka, a ono od tri ili četiri razreda najviše 10 učenika.

- Podaci Ministarstva prosvete da ima svega 69 škola u kojima ima manje od 50 đaka i u kojima treba formirati kombinovana odeljenja nisu tačni, jer za tako mali broj ustanova ne bi trebalo menjati zakon - kaže Valentina Ilić.

A o spajanju starijih razreda juče je raspravljao i Nacionalni prosvetni savet, koji je na prethodnoj sednici zatražio od svih relevantnih institucija da se izjasne o ovoj temi.

- Odgovori još nisu stigli, pa smo zaključili da treba sačekati da dobijemo mišljenje zaštitnika dečjih prava, psihologa, pedagoga, različitih ministarstava... Predsednik NPS će zakazati tematsku sednicu, a mišljenje Saveta biće doneto tek kada se sagledaju stavovi svih institucija na koje se ovaj problem odnosi - kaže Valentina Ilić.


Sindikat obrazovanja, takođe, smatra da ovim država pokušava da uštedi na prosvetarima jer bi 15 odsto njih ostalo bez časova i posla.

Autor: