AKTUELNO

Da li su poslodavci u pravu, koga ovom odlukom štiti država, kako će se kontrolisati rad lekara i kome se isplati da odsustvuje sa posla?

Najava da će bolovanje biti pod lupom države jer su se pojedini investitori žalili na zloupotrebe otvorila je polemiku u javnosti.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, rekao je da postoji mogućnost da smo mi najbolesnija nacija ili da bolovanja nisu realna.

- Svi znamo šta je od ova dva istina. U trgovini, 12-15 odsto zaposlenih ide na bolovanje, a često u periodu kada se obavljaju sezonski poslovi - rekao je Atanacković, dodajući da nije trebalo da nam na to ukazuju strani investitori.

Foto: TV Pink

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije istakao je da je problem zloupotreba bolovanja i da se ovom pitanju treba prići studiozno.

- Zloupotreba sigurno postoji, ali je neozbiljno smatrati je glavnim društvenim problemom. Zloupotreba, smatram, nema onoliko koliko misli neko iz sveta kapitala i politike. Treba da znamo koja su sporna preduzeća, koliko njih je na bolovanju, da postoji potkrepljenje, da se sve stavi kao tema i da se počne rešavanje problema - rekao je Vuković.

Foto: TV Pink

Atanacković je podsetio da se domaći poslodavci na ovaj problem žale već duže vreme, a strani investitori su bili iznenađeni problemom.

Vuković ističe da mu nije jasno da se ovaj problem stavlja na pijedestal, a šalje se i poruka da su zdravstveni radnici korumpirani.

- U sindikatu se zalažemo da nam radnik bude zdrav, jer je u tom slučaju produktivan, a problem nije samo ovaj, već je reč o širem dijapazonu kojem moramo studiozno da priđemo - rekao je Vuković.

#Bolovanje

#Posao

#Sindikat

'