AKTUELNO

U Srbiji je registrovan prvi slučaj majmunskih boginja. Prvi zaraženi pacijent u našu zemlju stigao je iz Nemačke a trenuto je na lečenju u Infektivnoj klinici. Ko sve može da se zarazi, kako, kakvi su simptomi i koliko je ta bolest opasna? To jeobjasnio virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler.

"Pa šta? To je jedan slučaj. Čovek se razboleo u drugoj zemlji. Hvala Bogu, sam je posumnjao da se radi o tome. Znam koliko i vi iz medija. Ne mislim da je to nešto što treba da preokupira previše javnost i da stvara veliku zabrinutost za javno zdravlje", rekao je dr Šekler o prvom registrovanom slučaju ovog virusa.

"Imao kraste po telu, zna gde se zarazio" – ko je čovek koji je iz Nemačke doneo boginje u Srbiju?

"Mogu ljudi i majmuni da se zaraze. Rezervoar virusa su vrste glodara iz Afrike. Majmuni bi trebalo da se ljute, jer se bolest politički nekorektno zove po njima", rekao je Šekler iako je SZO već najavila da će promeniti ime virusa upravo iz ovog razloga.

"Nema razloga za preveliku brigu. Postoje i lekovi i registrovana vakcina koja se koristi kao terapijska. Sama informacija da niko nije umro od ove bolesti, dovoljno vam govori", siguran je Šekler koji je dodao:

Prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji; Maris o stanju pacijenta: Hospitalizovan je

"Teže je da dobiješ majmunske boginje nego vaške."

Kako navodi, najugroženiji su homoseksualci.

"Ogroman broj inficiranih su homoseksualci, oni su više ugroženi. Kod njih se kraste dešavaju više u genitalnoj regiji", dodao je.

"Ne treba očekivati da će da se desi pandemija. To neće da se desi", rekao je Šekler na kraju.

Autor: