AKTUELNO

Sa Kefalonije, Zakintosa, Krfa i drugih mesta, ovih dana stižu upozorenja da su primećena jata opasnih meduza iz familije Pelagide, jedne od najopasnijih vrsta, dermatolog dr Dušica Blagojević ističe za NOVO JUTRO televizije Pink da nema razloga za paniku.

Doktorka Blagojević je rekla da za 40 godina nije imala pacijenta koga je ujela meduza, ali da je međutim, nju lično ujela, i dodala kako je jako bolelo.

- Imala sam veliku komplikaciju, bolelo je puno, i posle pola godine i dalje sam imala pečat, kao tetovažu od meduze – rekla je dr Blagojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona kaže, da je u prvim minutima mesto ujeda najbolje izložiti toploj vodi.

- To je toksin, termo labilan i reagovaće na toplu vodu. Ako držite nekih pola sata u toploj vodi, taj će toksin polako da se rastvori, polako da nestane. Osećaj je kao da vas žari, boli, ali to je 45, 50 minuta, i onda kreće da se smanjuje. Nakon jednog dana može već i da nestane – rekla je dr Blagojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Blagojević je istakla da je mnogo veća opasnost izlaganje suncu. Ističe da su zaštitni faktori jako bitni, a takođe, dodaje, treba izbegavati izlaganje u centralnom delu dana, dok, kako kaže, mala deca treba skroz da izbegavaju izlaganje.

- Mala deca do 3 godine, uopšte ne bi ni trebala da se izlažu – kaže doktorka.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada su zaštitne kreme u pitanju, jako je bitno ko je proizvođač, ali i koliki je zaštitni faktor. Što veći faktor to je veća zaštita od UV zračenja – rekla je doktorka.

Istakla je da vodimo računa i na rok trajanja krema, jer, kada im prođe rok, one ne samo da gube dejstvo, nego mogu, dodaje, biti i štetne za zdravlje.

Autor:

#Novo jutro