AKTUELNO

Danas su drugačiji običaji.

Sezona slava, vreme, kada se okupljaju porodica i prijatelji oko trpeze da se proslavi krsno ime je u punom jeku. Volimo kada nam dođu gosti, a i kada odemo u goste da budemo sa najmilijima, tog dana. Ako želite pravilno da čestitate slavu domaćinu i domaćici onda se to radi na sledeći način:

Etnolog Dragomir Antonić za portal Pink.rs je rekao da se nekad na slavu pozivalo lično.-Domaćin ili neko od mlađih iz kuće ode u dom onoga koga želi pozvati i u prigodnom razgovoru to i učini. Danas se to obično čini pismom (ređe) i  telefonom. Desetak dana pred slavu domaćin pozove prijatelje, podseti ih kad mu je slava i zamoli goste da dođu - objašnjava on.

Foto: Wikipedija

U NOVIJE VREME POČELO SE SA DRUGAČIJIM NAČINOM SLAVLJA Na ručak, osim najuže familije, domaćin pozove još samo kumove, a za večeru iznajmi salu u nekom restoranu gde uveče dolaze zvanice na gozbu. To je iskrivljeno shvatanje same suštine krsne slave, mada oni koji tako postupaju kao opravdanje navode praktične razloge.

KAKO SE ODLAZI NA SLAVUOnaj ko je pozvan, na slavu treba da dođe u vreme koje je domaćin odredio. Ako iz nekog razloga mora da zakasni više od pola sata, onda je običaj da to domaćinu blagovremeno javi.

Foto: Wikipedija

Antonić objašnjava da se, na slavu, pre svega, odlazi sa radošću i raspoložen. Svakodnevne brige i problemi ostavljaju se pred svečarevim vratima. Kad vas domaćin dočeka na vratima svoga doma, vi mu sa osmehom jednostavno recite:

"Čestit sveti ( navede se ime svetitelja) i srećna ti slava domaćine! Nek Bog da zdravlja i sreće, tebi i tvojoj porodici!"

Domaćin odgovara:

"Hvala i dobro mi došao, ( kaže ime gosta). Od Boga ti zdravlje!"

Foto: Wikipedija

Č.Nikolić

#Gosti

#Običaj

#Slava

'