AKTUELNO

Prve donorske reproduktivne ćelije u Srbiju stižu iz banaka jajnih ćelija i spermatozoida u Španiji i Danskoj. To će omogućiti parovima da proceduru biomedicinski potpomognute oplodnje obave u klinikama u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja je istakao da rast nataliteta mora biti potpomognut.

- Banka reproduktivnih ćelija je otvorena još 2018. godine ali iz objektivnih razloga, pre svega zbog korone, to nije zaživelo. Mi u Srbiji nismo imali donore jajnih ćelija i spermatozida - naveo je Sazdanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Po odluci ministra ušli smo u pregovore sa bankama reproduktivnih ćelija iz inostranstva. Pravna regulativa EU, kao i naša veoma su stroge. Očekujemo danas ili sutra potpisivanje ugovora sa bankom reproduktivnih ćelija iz Španije. Takođe, ići ćemo da otvaranje i druge banke reproduktivnih ćelija u Srbiji u Klinici Narodni front. Želimo da bude veća dostupnost tog reproduktivnog materijalima kojima je ovakva pomoć neophodna

Kako je objasnio, radi se o parovima gde je konstatovan muški sterilitet, odnosno izostanak sprematozoida, ili slabost jajnika ko žena.

- Na taj način omogućava da parovi o trošku Fonda, osim nabavke reproduktivnih ćelija, ulaze u proces vantelesne opladnje ulaze u proces vantelesne oplodnje - dodao je Sazdanović.

Prema njegovim rečima, cene reproduktivnih ćelija nisu za sada poznate, ali će sigurno biti spuštene otvaranjem još jedne banke.

- U sistemu imamo preko 100 parova kojima je potrebna ta vrsta pomoći. Sistem je sasvim spreman i opremljen za ove procese - dodao je Sazdanović i istakao da žene koje nemaju partnera od 2019. godine imaju pravo na vantelesnu oplodnju.