AKTUELNO

Kandić je istakao i da će danas biti izjednačena cena šećera po kilogramu i u džaku i u kilskom pakovanju, pošto je jasna razlika u ceni dovela do nestašice ove namirnice.

Građani na društvenim mrežama poslednjih dana dele i fotografje ljudi koji na palete kupuju suncokretovo ulje, a na jednoj od njih navodno je muškarac iz Raške koji kupuje ulje na veliko da bi ga, navodno, preprodavao na Kosovu. Tamo će ga prodavati za 3,5 evra, tvrde pojedinci u komentarima.

O ovoj situaciji govorio je Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije.

On je naveo da se vlada na sve načine trudi da što bolje izađe iz ove krize, a kao rešenje za zloupotrebu trenutne situacije, da bi se stekla što veća lična dobit prilikom prodaje ili preprodaje osnovnih životnih namirnica, državni sekretar je istakao da je jedino moguće pozivati na savest građana.

Foto: Pixabay.com

Kandić je istakao i da će danas biti izjednačena cena šećera po kilogramu i u džaku i u kilskom pakovanju, pošto je jasna razlika u ceni dovela do nestašice ove namirnice.

Naime, kako se poslastičarima i onima koji šećer koriste na veliko, više isplatilo da kupuju kilska pakovanja, nego džakove, što je dovelo do nestašice. Vlada sada želi da reguliše i taj problem.

- Danas će u vladni biti doneta odluka da se izjednače cene šećera i u džaku i kilskog pakovanja. Automatski neće više biti potrebe da neki naš komšija, poslastičar, kupuje kilska pakovanja, Ideja je da cena džaka bude jeftinija nego što je bila, da se izjednače cene da to bude negde 89,99 po kilogramu u prodaji i da se na taj način reguliše tržišta - kaže Kandić.

- Neće biti nikakve nestašice brašna, mi smo omoguićili i izvoz brašna za sve naše proizvođače. Oni će na taj način i naodmestiti to što držimo cenu kilskih pakovanja ograničenu. Osim toga, nestašica brašna je nemoguća, jer je brašno u rinfuzu. Moramo balansirati i mi i oni, jer smo svi u istom čamcu. Mi nismo izazvali ovu situaciju, ali se nalazimo u jednoj od najvećih svetskih kriza u poslednjih 70 godina i svi se moramo ponašati odgovoro - istakao je držani sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije.