AKTUELNO

Pčele su za svet neophodne i preko potrebne. Toplo vreme znači da su na svakom koraku, a baš kao i ose, potencijalno mogu da budu i opasne, naročito ako imate alergiju na njihov ubod.

Pčele nemaju nameru da napadnu, ali brane svoju košnicu i same sebe, pa ih ipak možemo smatrati malenom pretnjom. Neke od njih uginu odmah nakon uboda, pri kojem često ostavljaju i svoju žaoku, za razliku od osa koje ne ostavljaju žaoku u koži i mogu da ubodu nekoliko puta. Evo što savetuju stručnjaci, kako prevenirati ubod, ali i kako ga tretirati ako do njega dođe:

Kako izgleda ubod? Na prvi pogled slično drugim ubodima, javiće se lokalna reakcija, crvenilo i otok.

Koji su simptomi? To uglavnom zavisi da li ste alergični na ubod ili ne. Obično se na mestu uboda javlja otok, pa osećaj bola, a nakon nekoliko sati svrab. U nekim slučajevima ubod može uzrokovati alergijsku reakciju, i onda su mogući simptomi poput: otečene usne, jezik, usta i grlo, ubrzani otkucaji srca, povišen krvni pritisak, problemi s disanjem, osip, dijareja, bol u stomaku, povraćanje i mučnina.

Foto: Pixabay.com

Kako tretirati kožu nakon uboda? Ako nemate alergijske reakcije, možete sami sebi pomoći kod kuće. Ipak, ukoliko primetite bilo koju od navedenih alergijskih reakcija, odmah se javite lekaru. Prvi korak je da uklonite žaoku, ali nemojte je previše pritiskati jer može pustiti još otrova. Kada je uklonite, operite mesto vodom i blagim sapunom pa stavite hladne obloge, a možete koristiti i tablete protiv bolova. Ako vas je osa ubola nekoliko puta, obavezno se odmah javite lekaru.

U kojim slučajevima obavezno morate kod lekara? Uvek kada je u pitanju alergijska reakcija, posebno ako inače jeste alergični, a osa vas je ubola prvi put. Ako se otok širi telom, osećate mučninu, vrtoglavicu ili ne možete da dišete, odmah potražite hitnu pomoć. Ako primećujete bilo kakve reakcije koje vas zabrinjavaju, ne čekajte već se odmah javite lekaru.

Kako izbeći ubod? Ako ste na izletu, pokrivajte hranu jer ih ona privlači. Ako vam se čini da ih često viđate oko kuće, dobro pratite da li se negde nalazi njihovo gnezdo. Lekari savetuju da pazite kuda hodate jer postoje mesta gde se one često nalaze, blizu kanti za smeće i ispod krova.