AKTUELNO

Na vežbi učestvuje oko 13.000 vojnika uz oko 70 aviona i helikoptera, 680 jedinica tehnike i 10 brodova iz sastava Baltičke flote.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, koji boravi u službenoj poseti Rusiji, danas je na poligonu “Lužskij” prisustvovao izvođenju aktivne faze vežbe ruske i beloruske vojske “Zapad 2017”.

General Diković je imao odvojene susrete sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije generalom armije Valerijem Gerasimovim i komandantom Zapadnog vojnog okruga, koji je nosilac realizacije vežbe sa ruske strane, general-pukovnikom Andrejem Valerijevičem Kartapolovim.

Sa ruskim kolegama Diković je razgovarao o unapređenju bilateralne vojne saradnje Srbije i Rusije, aktuelnim bezbednosnim pitanjima u svetu, a bilo je reči i o proširenju saradnje naše zemlje sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), pre svega u oblasti obuke, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Načelnik Generalštaba VS je zahvalio generalu Gerasimovu na pomoći Rusije u opremanju naše vojske, dodajući da će Vojska Srbije nastaviti da razvija svoje sposobnosti u saradnji sa svim partnerskim državama, kao što je Rusija.

Naša vojska je pre svega zainteresovana za izvođenje zajedničkih vežbi, obuke i usavršavanja na različitim nivoima, a posebno su značajni brojni specijalistički kursevi u Rusiji, na kojima se usavršavaju pripadnici VS, navedeno je na sajtu.

Združena strategijska vežba “Zapad 2017” se realizuje od 14. do 20. septembra na teritoriji Rusije i Belorusije.

Vežbe ovog tipa se izvode jednom u dve godine i predstavljaju završnu fazu zajedničke obuke sa ciljem provere osposobljenosti za sadejstvo dveju oružanih snaga u odbrani Savezne države Rusije i Belorusije.

#Ljubiša Diković

#Rusija

#Vojska

#vežbanje

'