AKTUELNO

Sledeće godine u rad će biti pušteno šest najsavremenijih linearnih akceleratora, aparata za zračenje, tako da više neće biti lista čekanja za radioterapije, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Novi aparati za zračenje biće dostupni građanima u Kladovu, Nišu, Kragujevacu i Beogradu. Radovi za njihovo postavljanje su u toku i očekuje se da oni početkom sledece godine budu u funkciji", rekao je Lončar za Tanjug.

Ministar za oktobar najavljuje i završetak tendera za nabavku najsavremenije verzije sajber noža, kojim se tretiraju tumori grudnog koša, abdomena i kičme.

"Nadam se da posle tendera svi radovi mogu biti završeni do proleća, a aparat pušten u rad. Korisnicima zdravstvenog osiguranja, tako će, bez dodatnog plaćanja, biti omogućeno savremeno lečenje", naglasio je Lončar.

Sajber nož, prema njegovim podacima, košta oko šest miliona evra, uključujuci opremu, prateće objekte i obuku kadra, a akceleratori i dodatna aparatura vredni su oko 18 miliona dolara.

Prilikom kupovine nove opreme za ministra je važno samo jedno pravilo - mora da ima najnižu moguću cenu u Evropi u tom trenutku. "Za zdravstvo je važno da se zna kuda ide svaki dinar i za šta se troši", naglasio je on.

Mihajlović i Nikolić: Novi projekti sa Rusijom i Kinom

Zbog toga je nedavno formirana i Komisija za borbu protiv korupcije sa Vesnom Dimitrijević na čelu.

"To je ono što smo obećali - borba za nultu toleraciju u zdravstvu. Komisija ima zadatak da istraži svaku sumnju ili nepravilnost u radu", istakao je Lončar.

On je objasnio da će komisija ispitivati da li su liste čekanja regularne, da li je neko tražio mito i tako dosao pre na red za operaciju ili nabavljao skuplju opremu.

"Moramo da proverimo i da li neko traži novac ljudima za zaposlenje, jer želimo regularno zaspošljavanje preko konkursa, da primimo najbolje", naglasio je Lončar.

A do kraja godine ministar je najavio zapošljavanje više od 1. 000 zdravstvenih radnika, a sledi i povečanje plata:

"Ovih dana cemo imati razgovore sa MMF. Preračunaće se koliko ima novca i odrediti koliko mogu da se povećaju plate i to na relanoj osnovi, ne iz kredita i pozajmica", rekao je ministar, ne precizirajući moguće procente povećanja.

Istakao je i da se konstatno radi na uvođenju novih inovativnih lekova na pozitivnu listu i da se trenutno na njoj nalazi 24 leka, ali, koliko će ih biti do kraja godine, još se ne zna, jer na tu odluku utiče više faktora.

Ono na čemu će se u budućem periodu svakako insistirati su preventivni pregledi za građane, odnosno obavezni skrininzi na rak dojke, grlića materice, debelog creva, pluća, a od sada i na dijabetes tip 2 i depresiju.

"Već smo krenuli sa skriningom na dijabetes u sklopu besplatnih pregleda u opštim bolicama i kliničkim centrima, a sledi i regularno pozivanje na skrining. Hoćemo da budemo u kontaktu sa građanima, koje ćemo da pratimo", rekao je ministar.

Ono što je pošlo za rukom Ministarstvu zdravlja jeste da Torlak nađe strateškog partnera i ostane srpski brend.

"Naši uslovi su ispunjeni, da Torlak ostane srpski brend, da pravi srpske vakcine i da mu se vrati stara slava, kao i da u perpektivi ima i potencijalno nova tržišta", zaključio je Zlatibor Lončar.

#Zdravstvo

'