AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će grandiozni spomenik Stefanu Nemanji biti podignut na novom Savskom trgu u Beogradu

Spomenik će se nalaziti ispred zgrade Železničke stanice, koja će postati Muzej srpskog srednjeg veka.

Vesić je za beogradske medije potvrdio da će do kraja sledeće godine biti završeno uređenje Savskog trga, kojim će dominirati bronzana statua srpskog vladara.

- Plato će dobiti kružni oblik, a saobraćaj će se odvijati po njegovim obodima. Beograd će tako dobiti još jedan atraktivni trg sa spomenikom u središtu. Otkrivanje statue, planirano za početak 2019. godine, na najbolji način uveličaće obeležavanje 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve - istakao je Vesić.

Već 25. septembra pred odbornicima Skupštine grada naći će se odluka o promeni prvobitne lokacije za spomen-obeležje osnivaču srednjevekovne srpske države, a već sutradan biće raspisan međunarodni konkurs.

Umesto prostora bombardovanog Generalštaba u Ulici kneza Miloša monument Stefana Nemanje zauzeće centralno mesto budućeg kompleksa kulture u savskom priobalju. Središte ovog dela grada zauzeće novi trg na mestu današnjeg platoa i raskrsnice Nemanjine, Savske i Karađorđeve ulice.

Radovi na preuređenju ovog atraktivnog dela grada biće završeni sledeće godine, a celina će biti zaokružena 2019. postavljanjem monumentalne statue rodonačelnika dinastije Nemanjića (najverovatnije na proleće).

Generalni sekretar predsednika Republike, Nikola Sekalaković, podseća da utemeljivač srpske državnosti, Stefan Nemanja, osim brojnih zadužbina, nikada nije dobio dostojan spomenik u Srbiji, kao i da je odavanju ove vrste počasti dodeljen epitet jednog od prioritetnih zadataka na polju nacionalne kulture.

-Na inicijativu tada premijera, a sada predsednika Srbije, Grad Beograd doneo je odluku o podizanju spomen-obeležja Stefanu Nemanji. Komisija zadužena za pripremu konkursa predložila je da se, umesto lokacije ispred zdanja Generalštaba, spomenik podigne na novom Savskom trgu - naveo je Selaković.

On je dodao da je u iščekivanju odluke gradskih organa, koja će definisati novu lokaciju, komisija privela kraju izradu konkursne dokumentacije i da priprema objavljivanje konkursa krajem ovog meseca.

Pomenuta lokacija postaće jedan od najatraktivnijih trgova u Beogradu koji zaslužuje monumentalni spomenik, naveo je Selaković.

#Goran Vesić

'