AKTUELNO

NIT vraća knjigu vrednu 50.000 evra Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Udruženje građana Nacionalna inteligencija NIT došlo je u posed veoma vredne knjige. Radi se o ruskom prevodu Zakonopravila Svetog Save u moskovskom prepisu iz 1787. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik udruženja NIT Bojan Borovčanin je rekao da je i pored svih finansijskih ponuda raznih antikvara donelo odluku da knjigu vrati pravom vlasniku - Ruskoj pravoslavnoj crkvu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Krmčija je ruski naziv za ovu knjigu. Za vreme ratova koji su bili na ovim prostorima posle nastanka ovog dela preneta je u Carsku Rusiji i malo ljudi zna da je ova knjiga bila jedna od stožera zakonitosti ruske države i državnosti. Veliki ruski imperatori kao što su Aleksandar Nevski i Ivan Grozni su na osnovu ove knjige pravili svoje zakonitosti - naveo je Borovčanin.

Upitan kako je Krmčija došla u njihove ruke, Borovčanin je naveo da je jedan od članova udruženja NIT knjigu dobio na poklon od svog prijatelja.

- Rekao je da ima nešto da mu da, to je knjiga koje je pripadala pokojnom monahu Teodoru koji je poginuo u nesreći kod Nikšića. Proverena je autentičnost. Početna cena je bila 50.000 evra, a hteli su da se ide na licitaciju. Kako prodati nešto što nije naše? - rekao je Borovčanin.