AKTUELNO

Tada je formiran fond za pomoć porodicama nastradalih rudara iz koga su zbrinjavane porodice nastradalih i školovana njihova deca.

Kažu da dvojica rudara iz iste porodice nikada na posao ne idu u istu smenu, a za to postoji i te kako jak razlog - brojne i česte nesreće koje se događaju u rudnicima. Jednu od najvećih, Srbija pamti i posle 38 godina, kada su u jami Strmosten rudnika Vodna poginula 34 rudara.

Oni su nastradali 21. aprila, kada je oko 10.30 sati došlo do eksplozije metana. Te subote, u prepodnevnim časovima, nastradala je cela smena.

Na mesto nesreće prva je stigla Rembasova četa za spasavanje, a zatim i čete iz Aleksinca, iz rudnika "Soko", "Bogovine", "Morava".

Formiran je fond za pomoć porodicama nastradalih rudara iz koga su zbrinjavane porodice nastradalih i školovana njihova deca.

Kako su rudari ranije ispričali, gotovo da nema godine kada se ne dogodi neka nesreća, neretko i sa smrtnim ishodom.

Rudnik Vodna u sistemu Rembasa i Resavice je najveći i zapošljava oko 330 rudara koji godišnje iskopaju oko 100 hiljada tona uglja.

Nažalost, još jedna velika tragedija dogodila se 1. aprila ove godine u rudniku "Soko". Tada je poginulo 8 rudara iz treće smene, koji se nikada nisu vratili svojim porodicama. Iza njih je ostalo 12 dece. Tom prilikom povređeno je oko 20 radnika.

Autor: