AKTUELNO

Dobre vesti za još najmanje 200 hiljada domaćinstava u Srbiji! Nova uredba čije se donošenje očekuje krajem prvog ili tokom drugog kvartala ove godine, biće povećan broj energetski ugroženih kupaca, što znači da će povoljnosti u vidu umanjenja računa za električnu, toplotnu energiju ili gas od sada moći da koristi tri puta više građana naše zemlje.

Ko ima pravo na beneficije?

Tako će svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Uveden je još jedan uslov - zdravstveni kriterijum, prema kome ukoliko imate člana domaćinstva koji zbog bolesti mora da bude stalno priključen na aparate i neophodna mu je električna energija za održavanje u životu, takvo domaćinstvo bez obzira na materijalni status Elektrodistribucija neće isključiti sa sistema.

Foto: Pixabay.com

Koje su granice prihoda?

Predlogom uredbe, kako je dodao, utvrđena je granica prihoda domaćinstva do koje se može steći status energetski ugroženog kupca. Za domaćinstva sa jednim članom sada iznosi 15.115 dinara, a planirano je povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Pink.rs/I. Petrović

Za koliko se umanjuju računi?

Inače, prema trenutno važećoj Uredbi o energetski ugroženom kupcu u zavisnosti od broja članova domaćinstva imaju umanjenje računa u iznosu od 120 do 250 kilovat-sati mesečno, a gasa od 35 do 75 kubika mesečno, a još uvek nije poznato da li će se ovi iznosi menjati. Takođe, nova uredba ne odnosi se samo na račune za električnu energiju ili gas već i za toplotnu energiju.

Koliko građana je do sad iskoristilo beneficije?

Nažalost mnogi ne znaju da imaju pravo na umanjenje računa ako su im mala primanja, te je prošle godine beneficije je iskoristilo samo 68.120 domaćinstava, dok je prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, umanjenje računa za prirodni gas, za period od januara do oktobra prošle godine, iskoristilo samo 60 domaćinstava, a iz Vlade Srbije se nadaju da će se ovaj broj povećati tokom ove godine, odnosno da će građani iskoristiti svoja prava.