AKTUELNO

O nacrtu izmena i dopuna Zakona o bezbednosti u saobraćaju, Vlada Srbije bi trebalo da se izjasni za 15-ak dana, a najkasnije za dva meseca novi propisi bi trebalo da uđu u skupštinsku proceduru.

Vladan Nikolić, pomoćnik načelnika uprave saobraćajne policije, rekao je da je aktuelni zakon koji je donet 2009. godine doprineo da se napravi ozbiljan iskorak u oblasti bezbednosti saobraćaja.

-Ne bih ga zvao neefikasnim, ali definitivno su se stekli preduslovi da pravimo novi zakonski okvir kako bismo dodatno unapredili bezbednost saobraćaja - rekao je Nikolić, podsetivši da nije tako davno broj poginulih na našim putevima bio 800,900,1000.

Foto: Printscreen

-Sada samo na nivou od 600 poginulih, približavamo se nekom nivou zemalja EU, kao što su Litvanija, Rumunija, Slovenija, Hrvatska - naglasio je Nikolić, i primetio da je potrebno da napravimo još jedan iskorak i da se približimo onim najrazvijenijim.

O predlogu da količina alkohola pri proveri treba da bude 0 promila, Nikolić naglašava da u postupku donošenja nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, sproveli javnu i stručnu raspravu i mnogi su glasali za 0-tu toleranciju, ali mi smo smatrali da to treba da ide postepeno, pa je predložena promena poznata u Evropi na 0,2.

-Bezbednost saobraćaja mora da se posmatraju u svojoj sveokupnosti, i prekoračenje brzine i vožnja pod dejstvom alkohola su vrlo bitna - dodao je on.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja - Mi smo se kao država opredelili da uređujemo sistem za "normalne".

Foto: Printscreen

-Suština je da se ovim izmenama zakona čini dodatni iskorak, kako bi se omogućilo dodatno smanjenje poginulih i povređenih na našim putevima - objasnio je Okanović.

Izmenama u Zakonu, promeniće se i kaznena politika, ističe Nikolić, što se tiče brzine biće izvesnih promena.

-Najdrastičnije prekoračenje brzine biće tretirano kao 'nasilnička vožnja'. To su prekoračenja za više od 90 kilometara na sat u naseljenim i više od 100 kilometara na sat u nenaseljenim mestima - naglašava Nikolić i dodaje da će to predviđati drastične sankcije od 30 do 60 dana zatvora, kazna rada u javnom interesu, od 240-360 sati, kao i od 13 do 15 kaznenih poena.

#Bezbednost

#Kazna

#Saobraćaj

'