AKTUELNO

U Čortanovcima, nadomak Novog Sada, otvoren je prvi budistički hram u Srbiji.

Hram je otvoren u prisustvu monaha iz Oksforda i budističkih zajednica iz Velike Britanije, Tajlanda, Mjanmara, Mađarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Foto: Pink.rs

Predsednika budističkog društva "’Srednji put" Branko Kovačević, koji je pokrenuo inicijativu za osnivanje tog svetilišta, smatra da će to biti svojevrsni centar za meditaciju kao ogranak manastira Oksford Buddha Vihara iz Velike Britanije.

Foto: Pink.rs

- U hramu će moći svoj mir da potraže svi ljudi dobre volje bez obzira na njihovu veroispovest. Nije nam ideja da bilo koga preobratimo. Ideja je da ponudimo opciju za ljude koji su raspoloženi da dođu i nauče nešto o sebi - naveo je Kovačević.

Foto: Pink.rs

Srđan Gojković Gile, frontmen sastava "Električni orgazam", jedan od najpoznatijih budista u Srbiji, ističe da je za Srbe religija nešto što ima veze sa Bogom, a budizam se ne bavi time, već se bavi povezivanjem čoveka sa samim sobom.

Stefanović u Moskvi

U Beogradu već postojao budistički hram, izgrađen 1929. godine u nekadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, ali od Drugog svetskog rata više ne postoji, pa se može reći da je ovo prvi budistički hram u modernoj Srbiji.

#Novi Sad

'