AKTUELNO

Evo kako se stvarno živi "preko".

Nenad Lenart već 5 godina živi u nemačkom gradu Baden-Baden, a nedavno je govorio o životu u Nemačkoj, cenama i mesečnim troškovima, te zaradi sa kojom se može normalno živeti. Njegova priča izazvala je brojne reakcije onih koji rade "preko". Iskustva ljudi sa Balkana su različita kada je u pitanju rad u inostranstvu, mnogi su mišljenja da u velikim evropskim zemljama više nije sjajno, naročito posle korone, dok drugi govore da se uprkos krizi može dosta više zaraditi, nego u svojoj zemlji.

Sada se javio i muškarac koji živi već dve godine u Beču sa suprugom:

- Žena i ja smo pre dve godine došli u Beč, znači nismo se još probili da imamo baš dobre plate. Zajedno zaradimo 3.200 evra što sa duplim platama (dva puta godišnje) iznosi u proseku oko 3.700 evra mesečno. Stan od 50 kvadrata iznosi 500 evra, voda + struja 180 evra. Mobilni telefon moj i suprugin iznosi ukupno 20 evra, internet iznosi 25 evra, vrtić državni za bebu je 70 evra (samo plaćaš hranu), rata za automobil iznosi 170 evra + osiguranje 70 evra + garaža 60 evra (svi ovi troškovi su mesečni) - naveo je on.

Foto: Tanjug AP/Michel Euler , Pixabay.com

Dalje je naveo da samo cigarete mesečno koštaju 500 evra za dve osobe (oko 5,40 evra je kutija).

- Ne štedimo nešto preterano, ali ne bacamo pare. Kad oduzmemo sve ove troškove, onda ostaje oko 2.500 evra. Za hranu i neke ostale stvari damo još 1.000 evra - kaže on.

Prema njegovim rečima skuplji stanovi u Beču iznose oko 800 evra mesečno za stan od 80 kvadrata, a toliko isto iznosi i rata kredita, za one koji se odluče da kupe nekretninu. Ono što se nikako ne isplati jeste popravka automobila, jer su cene paprene.

Foto: Pixabay.com

- Ono što se sigurno ne isplati je lakiranje automobila. Cena lakiranja jednog dela je 300-500 evra (300 - na crno, 400 - mali popust, 500 - u nekom poznatijem servisu). U Beogradu to uradiš za 70-150 evra, zavisi gde i šta. Ono što je jako bitno je naći neku "formulu" da redovno radiš i da imaš mogućnost da učiš jezik. Ja sam je našao, za sada - zaključio je.

#Austrija

#Beč