AKTUELNO

Korona virus čak i sa lakšom kliničkom slikom ostavlja mogućnost stvaranja produženog kovida. Ako se na konstantni umor i iscrpljenost doda fizička aktivnost, dobija se recept za katastrofu, može doći do fatalnog ishoda!

Postkovid sindrom javlja se nakon infekcije bilo kojim sojem korone, a čak ni lakša klinička slika nije garancija da nećemo proći bez produženih simptoma. Lakše zamaranje, problemi sa disanjem, konstantni umor samo su neki od njih.

Velika je greška "zaletati" se u fizičku aktivnost nakon preležane korone, što su više puta rekli stručnjaci - nikako se ne preporučuje vežbanje a čak je i seks bolje preskočiti, makar neko vreme.

Simptomi takozvanog produženog kovida najčešće traju od dve do osam nedelja, kažu lekari. Ukoliko se javljaju i kasnije, pacijent treba da se obrati izabranom lekaru kako bi se obavila detaljna ispitivanja. Postkovid ili produženi kovid javlja se čak i kod pacijenata koji su na nogama pregurali bolest.

- Čovek mora da bude pametan i da se ponaša kao rekonvalescent, da uzima mnogo vitamina, da se ne zamera previše, da koristi što je moguće zdraviju hranu, da ima ograničenu fizičku aktivnost. Postoje situacije u kojima određeni pacijenti, iako su bili na kućnom lečenju i nisu imali ono što zovemo virusna upala pluća i neki oblik respiratorne infekcije, traže pomoć lekara - kaže dr Nataša Petrović Stanojević, pulmolog u KBC Zvezdara.

- Najvažnije je da oni osluškuju svoje telo i da ne rade ništa preko granice onoga što njihovo telo može da podnese - kaže dr Dragana Ivanović, načelnica opšte medicine DZ Vračar.

Redovnim fizičkim aktivnostima treba se vratiti laganim tempom, jer sve intenzivne aktivnosti mogu dovesti do ozbiljnih, pa čak i fatalnih posledica, tvrde lekari. Nakon preležane korone, savetuju se kraći periodi šetnje, lakše fizičke aktivnosti, uz konsultaciju s lekarima.

#koronavirus