AKTUELNO

Vlada namerava da promoviše Srbiju kao centar naprednih inovacija u regionu, izjavila je u Beogradu premijerka Ana Brnabić na otvaranju konferencije "Editovanje genoma: biomedicinske i etičke perspektive".

Ana Branabić istakla je da su obrazovanje i inovacije najvažniji prioriteti Vlade Srbije ukazavši na pozitivne trendove prethodne vlade.

- Zahvaljujući onom što je prethodna Vlada ostavila, finansijskoj disciplini, stabilnosti u budžetu, dobrim makroekonomskim indikatorima, mi danas možemo da gradimo dalje - rekla je ona.

Naglasila je i da za brži rast Srbije nisu dovoljne samo tradicionalne privredne grane na koje smo se oslanjali već je, kako je istakla, najvažnije da tražimo rast i u privrednim granama u kojima do sada taj rast nismo imali.

Branabićeva je rekla i da je Fond za inovacionu delatnost samo prošle godine izdvojio pomoć od tri miliona evra institucijama i kompanijama koje se bave istraživanjem i razvojem.

Prema njenim rečima, to je tim institucijama i kompanijama omogućilo da uvećaju prihode za više od 50 odsto, a izvoz pet puta.

Premijerka je rekla i da je to kreiralo dodatnu vrednost srpskoj ekonomiji i stvorilo nove poslove za mlade.

Brnabić: Važno što je pokrenuta debata o KiM

Brnabićeva je ukazala i da je uloga Vlade da kreira obrazovni sistem koji će omogućiti mladima da razvijaju kritičko i analitičko razmišljanje, uz kako je navela, istovremeno ohrabrujući dijalog da bi se došlo do najboljih rešenja.

Vlada za Gošu uradila više nego što je zakonski mogla

Vlada Srbije je za fabriku šinskih vozila Goša učinila više nego što je zakonski mogla kaže premijerka Ana Brnabić i dodaje da ne zna šta još može da uradi za tu privatnu kompaniju. Ona je pojasnila da je Goša privatna fabrika, da je privatizovana 2007. godine i da je 2012. godine prestala svaka obaveza vlade na nadžor i kontrolu. - Mi smo i pored toga u mandatu prethodne vlade, na inicijativu premijera Aleksandra Vučića, doneli zaključak o isplatili 60.000 dinara pomoći svakom radniku. Iz budžerta smo izdvojili 6, 5 miliona dinara da im se overe zdravstvene knjižice do 30. septembra ove godine - pojasnila je Brnabić.Kako kaže vlada je zamolila predstavnike Hestila iz Smedereva da vide kakvu saradnju mogu da naprave sa Gošom, ponuđeni su drugi poslovi radnicima Goše i u Topoli i u SDPR-u. - Ne znam šta više kao vlada možemo da uradimo za privatnu kompaniju - rekla je Brnabić novinarima u Beogradu i dodala da se mora podvući crta, jer i druge privatne firme koje imaju probleme mogu da traže da država njihovim radnicima uplati zdravstveno osiguranje. - I gde kao vlada povlačimo granicu. Goša vladi duguje više od 500 miliona dinara za porez i doprinose. Reprogramiraćemo dugove kako bi radnici mogli da se podmire i kako bi fabrika Goša mogla da pokrene nove poslove i nastavi da radi. Znate koliko firmi bi takav reprogram duga prema državi pomoghao da opstanu - naglasila je premijerka. Ona kaže da su spremni da razgovaraju ali kao i sa svakom drugom privatnom firmom.

Podsetila je da Vlada Srbije pokrenula jedinstveni projekat "Centar za istraživanje matičnih ćelija" u Kragujevcu i da je to prvi centar te vrste u ovom delu Evrope.

Brnabićeva je naglasila i da je ponosna na to što je Srbija domaćin vrhunskim svetskim stručnjacima i naučnicima.

Konferencija predstavlja jedan najvažnijih bioetičkih skupova u svetu u ovoj godini, na kome će se razgovarati i o tome da li editovanje gena vodi iskorenjivanju brojnih genetskih bolesti, maligniteta i HIV-a.

Skup su organizovali Centar za bioetičke studije iz Beograda, "Hejstings centar" iz Njujorka i Medicinski fakultet Univerziteta u Njujorku.

#Ana Brnabić

#Obrazovanje

'