AKTUELNO

Prolom Banja, Zlatibor, Banja Koviljača i Lukovska Banja ove godine su krcate zahvaljujući besplatnim vaučerima koje država već treću godinu dodeljuje svima koji žele da letuju na nekoj od domaćih turističkih destinacija.

Kako naglašavaju u Ministarstvu trgovine, od početka 2017. vlada neviđeno interesovanje za "subvecionisani odmor", tako da je do sada podeljeno 77.192 vaučera, odnosno oko 17.000 više nego što je planirano.

Do kraja konkursa, koji se završava 15. oktobra, u ovom ministarstvu kažu da će sigurno biti podeljeno 100.000 vaučera.

- Koliko je interesovanje građana za subvencionisani odmor, dovoljno ilustruje podatak da je Vlada Srbije ove godine dva puta doštampala po 20.000 vaučera iz budžetske rezerve. Naime, prvobitno je bilo planirano da se dodeli oko 60.000, ali zbog neočekivano velikog broja zahteva bili smo prinuđeni da ih doštampamo. Do sada smo izdali 77.192 vaučera, ali zahtevi konstantno stižu, tako da postoje realni izgledi da do 15. oktobra 100.000 ljudi ode na odmor zahvaljujući ovoj akciji države - kažu u Ministarstvu trgovine.

Foto: Wikipedia

Kako je istaknuto, najveće interesovanje za korišćenje besplatnih vaučera vlada za odmor u banjama i na planinama. Ove godine na listi najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, ako je suditi prema ovim zahtevima, nalazi se Prolom Banja, potom Zlatibor, Banja Koviljača i Lukovska Banja.

Turizam na Zlatiboru cveta

U Turističkoj organizaciji Zlatibora je rečeno da će vaučeri ne samo produžiti turističku sezonu na ovoj planini nego da će značajno uticati i na porast turističkog prometa. - Zlatibor se ove godine našao u samom vrhu najinteresantnijih destinacija za one koji su konkurisali za subvencije. Do sada je podeljeno 10.640 vaučera, što je za 80 odsto više u odnosu na 2016 - rečeno je u TO Zlatibora.

U Turističkoj organizaciji Srbije (TOS), koja s Ministarstvom trgovine i sprovodi ovu akciju, kažu da turizam u srpskim banjama cveta zahvaljujući prevashodno penzionerima, koji su i najčešći korisnici vaučera.

Foto: Wikipedia

- U "top četiri" je, među tri banje, svoje mesto našao i Zlatibor. Za njega se obično odlučuju porodice sa decom čija primanja nisu velika. Bilo kako bilo, ova akcija je dala veliki vetar u leđa srpskom turizmu i nadamo se da će potrajati - kažu u TOS-u i ističu da je građanima trenutno na raspolaganju 891 ugostiteljski objekat na 70 domaćih turističkih destinacija u kojima mogu da realizuju vaučere. Njihova vrednost je 5.000 dinara i mogu se koristiti samo za plaćanje smeštaja.

Ovu akciju, čiji je cilj promocija domaćeg turizma, država je pokrenula 2015. godine i tada je podeljeno 14.000 vaučera, a 2016. oko 46.000.

#Srbija

#Turizam

'