AKTUELNO

Helikopter Mi-8 ruskog Ministarstva za vanredne situacije sleteo je oko 21.30 na niški aerodrom, gde su ga dočekali predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojan Glamočlija rekao je da će helikopter biti na dežurstvu u Nišu u slučaju požara minimum mesec dana, a maksimalno do tada do kada Vlada Srbije kaže da je potrebno.

-Preko nam je bio potreban ovaj helikopter jer imamo dosta požara na otvorenom i vidimo kako je sa požarima prošao region - Hrvatska i Crna Gora. Velikih požara sada ima u Makedoniji - rekao je Glamočlija.

Istakao je da će helikopter biti u svakom trenutku spreman da poleti na zadatak.

-Helikopter ima vedro koje može da ponese 3,5 tona vode, a može da se puni u rekama, jezerima i pokretnim rezervoarima. Takođe ima i opremu za spasavanje ljudi - naveo je Glamočlija.

Prema njegovim rečima, rusko Ministarstvo za vanredne situacije spremno je, ukoliko se za to ukaže potreba, da u Srbiju uputi i dodatne helikoptere za gašenje požara iako i u Sibiru besne požari zbog visokih temperatura.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović je istakao da je helikopter Mi-8 doleteo u Niš na osnovu sporazuma Vlade Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti humanitarnog delovanja u vanrednim situacijama.

#Helikopter

#Niš

#Rusija

#Srbija

'