AKTUELNO

Rok za korišćenje zamenskih vaučera produžen je na 31. decembar 2022. godine, što znači da građani koji nisu iskoristili svoja putovanja, novac mogu da dobiju nazad tek od 1. januara 2023!

Ova odluka doneta je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije.

Inače, prema prethodnoj, staroj Uredbi, turističke agencije su bile dužne da početkom sledeće godine vrate pare putnicima.

Ministarka turizma Tatjana Matić rekla je da je na sednici usvojena Uredba o izmeni uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled pandemije.

- Novonastala situacija, koja je prouzrokovana pandemijom virusa korona, za posledicu ima masovna otkazivanja turističkih putovanja, koja su delimično ili u celosti uplaćena zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije - istakla je Matićeva.

U interesu samih putnika, a u cilju zaštite turističke privrede i opstanka brojnih agencija i više hiljada radnih mesta, resorno ministarstvo je predložilo donošenje izmene uredbe.

Izmenom se predviđa da zamenska putovanja, definisana navedenom uredbom, putnik može iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2022. godine. Ukoliko, ipak, želi novac nazad, agencija će biti dužna da mu vrati najkasnije do 1. februara 2023.

Mnogi putnici ove godine nisu iskoristili vaučere, jer su pojedine agencije nudile neadekvatne zamene, kao i prilično lošiji smeštaj od onog uplaćenog, za iste pare.