AKTUELNO

Predstavnici Centra za razvoj Šajkaške, Odbora za povratak posmrtnih ostataka Vožda Đorđa Stratimirovića i predstavnici plemićke porodice Stratimirović iz Kulpina dodelili su NJ.K.V. Prestolonasledniku Aleksandru visoko odlikovanje Krst Vožda Đorđa Stratimirovića.

Ovo priznanje je uspostavljeno i dodeljuje se sa blagoslovom NJegovog Preosveštenstva Episkopa sremskog G.G. Vasilija, povodom svečanosti prenosa i sahrane posmrtnih ostataka generala i Vožda Đorđa Stratimirovića u Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima.

„Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio ovo visoko odlikovanje koje nosi ime velikog čoveka, ponosnog sina našeg naroda, Vožda Đorđa Stratimirovića. Bio je hrabar vojskovođa koji je predvodio ustanak Srba u borbi za svoja prava i autonomiju u Austrougarskoj. Upravo mu je narod koji je vodio dao titulu Vožda, kao što je to bilo i početkom 19. veka, kada je narod svojom voljom dao isti čin i mom pretku Karađorđu.

Foto: royalfamily.org

Vođen ovom verom u njega, koja je poteklo direktno od hrabrih ljudi koje je predvodio u njihovoj pravednoj borbi, Đorđe Stratimirović je izvojevao pobede u mnogim bitkama. Ove borbe su bile prethodnica konačne pobede koja se dogodila sedam decenija kasnije, kada se ispunio dugogodišnji san, a vojvođanski Srbi konačno pridružili svojim zemljacima iz otadžbine, da žive u istoj državi. NJegov patriotizam i ljubav prema svom narodu i svojoj zemlji zaslužuju divljenje i moraju se poštovati i ceniti“, rekao je NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Gospodin Danijel Kulačin, predsednik Centra za razvoj Šajkaške je ovom prilikom izjavio: „Kao starešini Kraljevskog Doma Srbije, poštujući staro pravilo da monarhu pripada pravo da je nosilac svih odlikovanja koja se dodeljuju u njegovoj zemlji, ovakva naša želja, da NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra odlikujemo ovom medaljom, prirodna je i logična. Međutim, ovaj čin bi, možda još i više, imao da posluži kao skromni znak naše iskrene ljubavi i odanosti prema Kruni i Vašem Kraljevskom Visočanstvu, te Vas molimo da prihvatite ovaj naš mali znak pažnje i blagoslova naše Svete Crkve.

Ova medalja je mali znak blagodarnosti za samopregorno služenje Bogu i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i našem narodu širom srpskih zemalja i rasejanja, kao i za požrtvovano istrajavanje na vrednostima svetosavske duhovnosti i idejama svesrpskog jedinstva“.