AKTUELNO

Neprimereno i besmisleno porođenje, kažu Stefan Radojković i Avram Izrael.

Borba protiv kovida donela je puno iracionalnosti, a jedna od najvećih je poistovećivanje antivaksera sa žrtvama Holokausta, zbog čega su protivnici vakcine počeli samoinicijativno da nose žute trake nalik onima kojima su nacisti obeležavali Jevreje tokom Drugog svetskog rata. U Savezu jevrejskih opština Srbije i u Muzeju žrtava genocida ocenjuju da je takvo poređenje, u najmanju ruku, neprimereno.

- Poistovećivanje antivaksera sa žrvama Holokausta je besmisleno, a plod je najverovatnije malicioznosti, a možda i neznanja, kaže za Pink Avram Izrael.

Ponovo, dodaje, vidimo pokušaj da se Jevrejin optuži kao glavni krivac.

Foto: TV Pink Printscreen

- Doktor Predrag Kon, inače moj prijatelj, primio je strašne uvrede. Govorili su da je Mengele, da je fašista… Čuli smo se, i on i njegova porodica su jako uznemireni – kaže Avram Izrael.

Stefan Radojković, istoričar i kustos Muzeja žrtava genocida, kaže da kovid propusnice nisu pokušaj oduzimanja prava na život kako to predstavljaju antivakseri, već pokušaj da se životi spasu.

- Reč je o velikom neznanju i višku emocija. Oni prvenstveno sami sebi stavljaju žute trake na ruku, sami su izabrali da se označavaju, a njima niko čak nije ni naredio da moraju da se vakcinišu – kaže Radojković.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da nevakcinisani imaju više opcija kako da posle 22 sata i dalje budu u ugostiteljskim objektima: negativan test ili dokaz o preležanom virusu.

- Ova mera je osmišljena kako bi se spasili životi, a oni drame! Žele da ispadnu žrtve jer je teško kritikovati nekoga ko pokušava da dobije status žrtve. U ovom slučaju ovaj status je izmišljen i oni nisu žrtve! – kaže Radojković.

#Avram Izrael

#Stefan Radojković

#vakcinacija