AKTUELNO

U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj trenutno je petoro dece, koja imaju kovid 19.

Dve bebe od samo desetak dana, koje su zbog korona virusa na respiratoru u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, još su životno ugrožene, kaže za Telegraf.rs dr Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Bebe su još uvek na mehaničkoj ventilaciji, još je njihovo stanje izuzetno teško. Manjih pomaka ima na snimku, ali je to situacija koja se prati iz dana u dan. Sve dok ne budemo sigurni da su ušli u fazu oporavka ne možemo da kažemo ništa drugačije nego da su životno ugrožene - rekla je dr Rsovac za Telegraf.rs.

Jedna beba ima 10, a druga 12 dana. Kako dr Rsovac kaže, majke su bile zaražene.

- Ali, recimo jedna od njih nije imala neku tešku formu bolesti - kaže ona.

Prema rečima dr Rsovac, u ovoj ustanovi je trenutno 5 dece kojima je potvrđen korona virus. Na sreću, osim ove dve bebe, druga nisu životno ugrožena.

- U pitanju su starija deca. Oni nemaju toliko znake kovid infekcije, ali su zbog drugih bolesti koje imaju hospitalizovani. Nisu ni na kakvoj potpori, i dobro su. I ranije smo na nedeljnom nivou imali kovid pozitivne koji su morali da se operišu - dijabetičari, i deca sa drugim hroničnim bolestima - kazala je dr Rsovac za naš portal.

Autor: