AKTUELNO

Parastosom u Starom Grackom kod Lipljana danas je obeleženo 18 godina od ubistva 14 žetelaca koji su izmasakrirani na njivi 1999. godine dok su sabirali žito, a za taj težak zločin još niko nije odgovarao.

Parastosu su prisustvovale porodice nastradilh, preostali Srbi u Starom Grackom, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija, Srpske liste.

Godišnjica ubistva u Starom Grackom i ove godine obeležena je pred spomen-pločom na školi u centru sela, gde su održani parastos i pomen koji je služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Članovi porodica usled obustave istrage, očekuju da slučaj ubistva 14 žetelaca preuzme Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše OVK.

UNMIK je započeo istragu, pa je predmet predao Euleksu. Sedam Albanaca, pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, bilo je pod istragom za ubistvo u Starom Grackom.

Istraga je obustavljena, iako je kod jednog od osumnjičenih za ubistvo, pronađen pištolj jednog od ubijenih Srba.

Tog 23. jula 1999. dogodio se možda i najveći zločin u pokrajini posle dolaska KFOR-a, kada su pripadnici albanske terorističke takozvane OVK ubili 14 srpskih zemljoradnika, koji su izašli da požanju žito na jednoj maloj njivi.

Teroristi OVK su ispalili ka srpskim žeteocima na stotine metaka i niko od njih nije preživeo.

Na školi u Starom Grackom bila je ploča sa imenima svih 14 poginulih u tom zločinu, a pored imena, stajali su i stihovi: "U mome polju vesela žetvena pesma ne čuje se više.

A na meni je da svedočim i pamtim, zlo počinjeno da nikad ne zaboravim", ali, nedugo nakon sahrane srpskih žetelaca, nadgrobne ploče žrtava su porušene i uništena je spomen-ploča.

Đurić: Ubistvo žetelaca slučaj za Specijalni sud za ratne zločine

Do danas zbog tog monstruoznog zločina niko nije izveden pred lice pravde.

UNMIK je 2007. uhapsio jednog osumljičenog, Muzljama Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, ali je on posle dva meseca pušten iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom.

Međunarodni tužilac je nakon brojnih istražnih radnji 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjicenih pripadnika Oslobodilacke vojske Kosova jedinice iz Lipljana da su počinili masakar 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko.

Posle više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba - Milovan Jovanović, Jovica Živic, Radovan Živic, Andrija Odalović, Slobodan Janićijević, Mile Janicijević, Novica Janićijević, Momcilo Janićijevic, Stanimir Dekić, Božidar Dekić, Saša Cvejić, Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepić.

#Zločin

#godišnjica

'