AKTUELNO

Direktor opšte bolnice u Pančevu dr Slobodan Ovuka rekao je da nam epidemiološka situacija ne ide u prilog, gde se, kako ističe, već sutra očekuju brojke koje će pokazati trenutnu i realnu situaciju.

- Naša bolnica je od marta 2020. dobila prvog pacijenta, i od tada smo non stop u kovid režimu. I trudnica koja je bila 30 dana na respiratoru je dobro. I mama i Ognjen su dobro, što nam je posebno drago - rekao je Ovuka.

Kako je dodao, trenutno je 350 pacijenata u Pančevu, ističući da je od toga 150 kovid pacijenata. Kako je istakao vakcina je najveće oružje, jer je sve više mladih, nevakcinisanih zaraženih pacijenata.

Osamdeset odsto ljudi koje umire su nevakcinisani pacijenti - podvukao je Ovuka.

Dr Ovuka objašnjava da antivaksere treba zaustaviti, kao i sve vrste natpisa koje sumnju u vakcine dovode u pitanje, jer zdravstveni sistem neće moći da izdrži ceo pritisak.

Foto: TV Pink Printscreen

Direktor KC Niš dr Zoran Perišić objašnjava da je situacija u Nišu trenutno da ima svega. Lekova, materijala, mesta, jer je, kako je objasnio, država sve obezbedila. Kako je dodao, trenutno je problematično samo to, što pacijenti koji nemaju kovid ne mogu odmah da dobiju adekvatnu negu, već su kovid pacijenti u fokusu.

- Ne plašite se vakcine, plašite se bolesti! - istakao je Perišić.

Infektivno odeljenje je kompletno puno. Ovaj talas je karakterisan time da ne primamo pacijenata koliko smo primali u novembru, ali su pacijenti dosta teži i ozbiljniji - kaže Perišić.

Dr Perišić objašnjava da vakcinalni punktovi u Nišu odlično funkcionišu, dodajući da je Niš učinio sve da se poveća broj vakcinisanih, ali ipak, tempo nije onakav kako se očekivalo.

Autor:

#koronavirus

#vakcinacija