AKTUELNO

Zašto baš trudnice umiru od korone pitanje je na koje je dao odgovor dr Srđan Bošković iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Situacija sa koronom u Srbiji je veoma ozbiljna, a kako naši stručnjaci ističu, najviše među zaraženima je mladih ljudi. Vesti koja su posebno potresle javnost u Srbiji su one o smrti trudnica obolelih od kovida. Tim povodom ali i zbog činjenice da su liste čekanja za kardiovaskularne intervencije sve duže, govorio je dr Srđan Bošković iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

"Trudnice i inače imaju poremećaj koagulacije u poslednjem trimestru trudnoće. Imaju povišen D-dimer. Takođe, mehanika njihovog disanja je drugačija zbog velikog stomaka. Trudnice su zato ekstremno ugrožene zbog korone", kazao je dr Bošković.

"Mi trudnicama savetujemo da se vakcinišu i protiv gripa. Jedino rešenje za sve, i za trudnice, je vakcina protiv kovida i što manje kontakata sa ljudima. Bolje da ne znate šta sve viđam u bolnici u Batajnici. Svako ko ne želi da se vakciniše trebalo bi da samo na 15 minuta prošeta hodnicima bolnice. Videće ljude u punoj snazi na ivici smrti. Oko 20 odsto pacijenata su mladi."

Dr Bošković je još jednom istakao da vakcina doprinosi tome da ćemo, i ako obolimo od kovida, imati blagu kliničku sliku.

"Vakcinisane osobe će u najvećem broju slučajeva ako se razbole imati dva do tri dana blago povišenu temperaturu i izgubiće čulo ukusa i mirisa", kazao je dr Bošković. "U velikoj većini u kovid bolnicama su nevakcinisani pacijenti. Popustili smo u vakcinaciji ali smo se opustili i u kontaktima. Ja svoju majku od 78 godina nisam poljubio od marta prošle godine. Ni ne rukujemo se, iako je primila tri doze vakcine."

Dr Bošković kazao je i da su česta posledica preležanog kovida upala srčanog mišića kao i tečnost oko srčanog mišića.

"Ta tečnost pokazuje da iako je bolest preležana, u telu i dalje tinja zapaljenski proces. Sreća je što to prolazi, kod nekoga za šest, kod nekoga za 12 meseci. Svaki virus je sistemska bolest i može ostaviti posledice na srcu. Ono što zabrinjava je podatak da je prošle godine u našoj zemlji od kardiovaskularnih bolesti umrlo 55.000 ljudi, to je gotovo polovina svih umrlih."

Dr Srđan Bošković u "Uranku" je istakao da kardiovaskularne pacijente trenutno primaju samo Institut Dedinje, Klinički centar Srbije i KBC "Zemun", kao i da je u Institutu vakcinisano oko 92 odsto lekara, dok je procenat imunizacije kod srednjeg medicinskog kadra oko 80 odsto.

"Smrtnost hospitalizovanih od infarkta na teritoriji Srbije je oko 7,5 odsto. Još toliko je onih koji ne dođu do bolnice pa je ukupna smrtnost između 10 i 15 odsto. To je veliki procenat. Kardiovaskularni bolesnici bi trebalo da se vakcinišu", zaključio je doktor.

Autor: