AKTUELNO

Od početka godine u Srbiji je bilo 11.000 požara na otvorenom, dok je u istom periodu prošle godine bilo nešto više od 4.000, kaže zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Dončevski.

- Naši apeli građanima da se drže zakona, da ne pale vatru na otvorenom prostoru se sve manje poštuju. Moraćemo da pređemo i na onaj drugi deo možda manje popularan, na represivne mere, mere kažnjavanja - rekao je Dončevski.

On je precizirao da nije bilo požara koji su zahtevali veće angažovanje vatrogasno- spasilačkih jedinica, ali da je broj požara na otvorenom poražavajući, da je u njima povređeno 50 ljudi i poginulo 13.

Počela je letnja sezona, visoke su temperature, pojašnjava on, međutim velikih, šumskih požara još nije bilo, kakvi bukte u okolnim zemljama, ali se Srbija već nekoliko meseci priprema za njih.

- Održana je sednica Sstaba za vanredne situacije, naloženo je lokalnim samoupravama da preduzmu sve preventivne mere iz svoje nadležnosti, da se ažuriraju spiskovi ljudi, tehnike, opreme svega što se može iskoristi u slučcaju velikih šumskih požara - naglasio je Dončevski.

Pročitajte još: LOKALIZOVAN POŽAR U FABRICI NA ADI HUJI! Povređeno osam osoba

Upitan koja su najugroženija područja u Srbiji, on je rekao da su to velika šumska gazdinstva, nacionalni parkovi, teritorija koja je bogata šumom, četinarima i koji zbog smole mnogo lakše gore.

- U Ministarstvu unutrašnjih poslova održani su sastanci sa predstavnicima velikih šumskih gazdinstava, nacionalnim parkovima. Ažurirane su operativne karte gašenja požara, izrađene su nove. Uhodan je jedan sistem koji bi reagovao u slučaju požara na otvorenom prostoru - pojasnio je Dončevski.

Šumski požari, kako navodi, gase se sa zemlje i iz vazduga. Sa zemlje tu su vatrogasno- spasilačke jedinice, civilna zaštita, građani, a iz vazduha tu su helikopterske jedinice MUP-a, Vojske Srbije i poljoprivredna avijacija.

Prema podacima Uprave za vatrogasno- spasilačke jedinice u prvih šest meseci ove godine bilo je 17.000 požara, čak 11.000 na otvorenom i 6.000 u objektima.

#Požar

#Vatrogasci

'