AKTUELNO

Nastaviti sa vakcinacijom dece kako uzrasta od 16 i 17 godina, tako i onih mlađih od 12 do 15 godina, stav je struke, glavna je poruka novog uputstva za vakcinaciju dece koje je objavio "Batut".

U njemu je detaljno objašnjeno kad i kako deca različitog uzrasta mogu da se vakcinišu, što je njihova aspolutna preporuka.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tinejdžeri 16-17 godina

Tako, tinejdžeri uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu protiv Covid-19 infekcije Pfizer-BioNTech vakcinom, koja je odobrena za osobe uzrasta 16 godina i starije, po preporuci nadležnog pedijatra, navodi se u stručno-metodološkom uputstvu za vanrednu preporučenu imunizaciju protiv Covid-19.

Vаnrеdnu prеpоručеnu imunizаciјu prоtiv Covid-19, prеmа nаrеdbi Ministаrstvа zdrаvljа, оrgаnizuјu i sprоvodе nаdlеžnе zdrаvstvеnе ustаnоvе u sкlаdu sа Stručnо-mеtоdоlоšкim uputstvоm Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” zа sprоvоđеnjе vаnrеdnе prеpоručеnе imunizаciје.

Tinejdžeri 12-15 godina

Ono što se takođe ističe je i neophodnost vakcinacije dece od 12 do 15 godina.

-Potrebno je nastaviti sa promptnom vakcinacijom dece koja pripadaju ugroženim kategorijama. Tu spadaju deca sa imunološkim deficitom, oboleli od teških plućnih, srčanih ili bubrežnih oboljenja, te onkoloških, metaboličkih, endokrinoloških, uključujući gojaznu decu +2 ili + 3 SD, kao i svih drugih bolesti koje dete izlažu riziku za težak oblik kovid-19) uz saglasnost roditelja i dobijenu preporuku pedijatra subspecijaliste - stoji u novoj preporuci Batuta.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Navodi se i da se sprovoditi vakcinaciju sve druge dece uzrasta 12 do 15 godina uz saglasnost roditelja i ukoliko nema kontraindikacija, što utvrđuje pedijatar.

- Kod dece sa preležanom infekcijom kovid-19 (dokazanom laboratorijski) vakcina se može primeniti najranije šest meseci nakon infekcije, imajući u vidu naučnu literaturu koja ukazuje da deca imaju dobar imunski odgovor čak i ukoliko su imala blaži klinički oblik, navodi se u uputstvu.

Vakcinacija dece uzrasta 12-15 godina vršiće se u Domovima zdravlja, odsek za imunizaciju dece, pedijatrijskim odeljenjima bolnica ili na posebnim punktovima. Ukoliko dođe do pojave težih neželjenih događaja nakon primene prve doze vakcine, kao što su miokarditis ili perikarditis, primenu vakcine treba obustaviti, navedeno je uputstvu koje se nalazi na sajtu Batuta.

Fajzer testira vakcinu za mlađe od 12 godina

Kompanija Fajzer nedavno je navela da je počela testiranje vakcine protiv Kovida 19 kod dece mlađe od 12 godina, a trenutno se testira manja doza vakcine.

U studiji učestvuje oko 4.500 dece iz SAD, Finske, Poljske i Španije.

U zavisnosti od tolerancije vakcine i imunološkog odgovora, u prvoj fazi će kod dece između 5 i 11 godina biti testirano 10 mikrograma vakcine, dok će u uzrastu od 6 meseci do 5 godina biti testirano 3 mikrograma.

Iz Fajzera je saopšteno da će rezultati testiranja vakcine kod dece od 5 do 11 godina biti gotovi do septembra, a ubrzo potom i rezultati studije kod mlađe dece.

Fajzerova vakcina je već odobrena za decu stariju od 12 godina u Evropi, SAD i Kanadi. Oni primaju istu dozu kao i odrasli, 30 mikrograma.

#vakcinacija