AKTUELNO

Nova fiskalizacija počinje od 1. novembra, uz prelazni period do aprila naredne godine.

U vezi sa tim, privrednici će već od petka moći da prijave objekte, a od 15 oktobra i da traže subvencije za novu fiskalizaciju. Vlada je obezbedila šest milijardi dinara pomoći za opremu uz koju će se fiskalni računi, u trenutku izdavanja, očitavati i u Poreskoj upravi.

U zakonu je ovo bezbednosni element, a u stvari kartica koju će izdavati Poreska uprava i koja je uslov je za

Saša Dulić iz Poreske uprava objašnjava da je to objekat koji ima svoju adresu, zatim pokretni poslovni prostor, na primer autobus u međugradskom saobraćaju, zatim veb-trgovina, portal na kome se obavlja veb-trgovina, i četvrta vrsta je automat – automati za prodaju kafe, grickalica, pića i slično.

U međuvremenu se pripremaju novi ili dograđuju stari fiskalni uređaji, uz odgovarajući softver kasa nije neophodna, dovoljan je i mobilni ili tablet. Za subvencije za nabavku sada potrebne opreme privrednici mogu konkurisati od 15. oktobra do 31. januara.

- Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede - rekao je Siniša Mali i dodao da neće više biti troškova obaveznog godišnjeg servisiranja, certifikacije i čuvanja kontrolnih traka.

Sa prelaskom na e-fiskalizaciju, pod nadzorom poreznika biće i zanatlije, pogrebnici, preprodavci na pijaci i mnogi koji do sada nisu. Zbog toga se očekuje da će od naredne godine biti mnogo više različitih fiskalnih uređaja.

#fiskalizacija