AKTUELNO

Svako ko ima određeno pravo i zaštitu, treba da ima i određena ograničenja i odgovornost, rekao je za NOVO JUTRO zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je rekao da bi Zakon o zaštitniku građana trebalo da donese mnoge promene, kao što su proširenje kruga ovlašćenja zaštitnika građana u pogledu zaštite osoba sa invaliditetom, osoba koja su žrtve trgovine ljudima, kao i veća prava dece u onome što smatraju da ih ugrožava, ali i, kako kaže, mnoga druga.

„Postoji određeni broj kritika koja su se uglavnom odnosila na neka rešenja koja se tiču mandata zaštitnika građana koja su ne određena. Ovaj Zakon smanjuje mandat zaštitniku građana i daje uputstvo venecijanske komisije“, rekao je Pašalić.

Kako kaže, kada je vršnjačko nasilje u pitanju, ističe da postoji redosled u institucijama koje se angažuju, dodaje da svakako može da se aktivira i zaštitnik građana kada neke od njih zakažu ili čak i da se pojavi odmah ako bi mogao da hitnim delovanjem spreči da se vrši to nasilje.

„Često institucije reaguju sa određenom rezervom da li će sprečiti nasilje ili neku negativnu pojavu da prekrše neke druge zakone“, rekao je Pašalić.

Ističe da svako ko ima određeno pravo i zaštitu, treba da ima i određena ograničenja i odgovornost.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor:

#Zoran Pašalić