AKTUELNO

Danas, na Krstovdan, će građani Srbije da isprate i odaju poslednju poštu voždu Đorđu Stratimiroviću u Sabornoj crkvi u Sremskim Karkovcima u 11 sati.

Juče je u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima izložen kovčeg sa posmrtnim ostacima generala Srpske Vojvodovine Đorđa Stratimirovića (1822- 1908) koji su ekshumirani u Beču krajem prošlog meseca, a danas će po ukazu predsednika Aleksandra Vučića, uz najviše vojne počasti i u prusustvu velikodostojnika naše države i Srpske pravoslavne crkve biti pohranjeni u porti obližnjeg sremskokarlovačkog Manastira Vavedenje presvete Bogorodice iz 16. veka.

Foto: Privatna arhiva

Inače, s blagoslovom Episkopa sremskog Vasilija biće dodeljena i odlikovanja za pokazanu vernost i značajan doprinos na delu svedočenja vrednosti i očuvanja tradicija Srpske Vojvodine.

Foto: Privatna arhiva

Blagoslov Episkopa sremskog Vasilija prenosimo u celosti:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.

Primivši Molbu Centra za razvoj Šajkaške, Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića i predstavnika porodice Stratimirović, kojom se moli za blagoslov za ustanovljavanje i dodeljivanje naročitog priznanja, Krst Vožda Đorđa Stratimirovića – ovim dajemo svoj blagoslov da se rečeno priznanje uspostavi i dodeljuje, sa molitvom Gospodu da dodeljivanjem ovog priznanja njegovi slavodobitnici budu dodatno podstaknuti da vredno rade u slavu Božiju, na polzu naše Svete Crkve i na daljem svedočenju visokih ideala za koje je živeo i borio se velikan, čije ime ovo priznanje nosi, a koji će ubuduće počivati u porti Manastira Vavedenja Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima.

S blagoslovom,

EPISKOP SREMSKI
†VASILIJE

Foto: Privatna arhiva

Centar za razvoj Šajkaške objavio je da je sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa sremskog G. G. Vasilija i uz saglasnost porodice Pl. Stratimirovića od Kulpina našao je za potrebno izdati sledeći Ukaz, koji prenosimo u celosti:

Foto: Privatna arhiva

Osvedočeni u samopregorno služenje Bogu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom narodu širom srpskih zemalja i rasejanja, kao i u požrtvovano istrajavanje na vrednostima svetosavske duhovnosti i idejama svesrpskog jedinstva, a osobito u znak priznanja za pokazanu vernost i značajan doprinos na delu svedočenja vrednosti i očuvanja tradicija Srpske Vojvodine, odlikujemo KRSTOM VOŽDA ĐORĐA STRATIMIROVIĆA U Sremskim Karlovcima, 27.9.2021.
Episkop sremski Vasilije
Predsednik Centra za razvoj šajkaške
Danijel Kulačin
u ime porodice
Ivan Stratimirović

Foto: Privatna arhiva

Jedan od najzaslužnijih za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića u otadžbinu je Aleksandar Đurđev, poslanik, predsednik Srpske lige i predsednik organizacionog Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda.

Foto: Privatna arhiva

Ovim će, posle 113 godina, biti ispunjena poslednja želja generala Stratimirovića jednog od najistaknutijih prvaka Srpske Vojvodovine (koju su Srbi 1848. proglasili u Austrougarskoj) da počiva među svojim narodom. Pokojni vožd je ovu želju izrazio u svojim memoarima „Uspomene“, neposredno pred svoje upokojenje u Beču.

Foto: Privatna arhiva

PROGRAM DANAŠNJE SVEČANOSTI

09.30 - Liturgija i opelo (Saborna crkva Svetog Nikole) 11.00 - Iznošenje posmrtnih ostataka (iz Saborne crkve do česme "Četiri lava") 11.15 - Umetnički program i obraćanje visokih ličnosti 11.45 - Litija i prenos posmrtnih ostataka Ulicom patrijarha Rajačića do manastira Vavedenja Presvete Bogorodice) 12.00 - Pomen i pohranjivanje posmrtnih ostataka (porta manastira Vavedenja Presvete Bogorodice)

Video: Privatna arhiva

#Sremski Karlovci

#Vožd Đorđe Stratimirović

#ispraćaj posmrtnih ostataka

#odlikovanja