AKTUELNO

Kiropraktika je najuspešnija kod šire problematike u vezi sa kičmenim stubom, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK dr Vladan Jovićević, direktor Doma zdravlja West Medic.

Dr Jovićević je rekao da je kostolomac termin koji ekzistira dugo u populaciji, gde je bilo puno onih koji su neke stvari znali da podese i nameste, dodaje da su to bili narodni vidari koji su naučili neke stvari u hodu ili im ih je neko preneo znanje.

- Kičma je osetljivija zona i o njoj treba više voditi računa. Kiropraktika je pridužena grana medicine, dugo je bila alternativna grana iako je preko 100 godina već u Americi medicinska grana. Postala je zvanična forma lečenja pre 70 godina. Pre 50 godina su počeli da dobijaju i titule doktora, koji je mogao samostalno da pregleda pacijenta i leči – rekao je dr Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, čim neka procedura medicinska uđe u proces osiguranja, znajte da je nešto zvanično.

- Kiropraktika je najuspešnija kod šire problematike u vezi sa kičmenim stubom. Kod diskus hernije, nagnečenja i ispupčenja diskusa, zatim i druge luksacije sitnih i krupnih zglobova u telu – rekao je dr Jovićević.

Kada je bezbednost u pitanju, dr Jovićević kaže da se puno svega pojavilo u zadnje vreme, dodaje da on pokušava da postavi zdrave osnove onoga što je zvanična kiropraktika.

- Mora da postoji osnovno i šire zdravstveno obrazovanje kod onoga ko praktikuje kiropraktiku. Ona nije opasna, nema rizika i ne treba se plašiti ako je obavlja onaj ko je edukovan i ko je prošao edukaciju. Kada se sprovodi stručno, nema opasnosti uopšte, ali ako neko nije stručan, onda svakako nije bezbedno – rekao je dr Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, postoji obaveza da svaki pacijent koji dođe prođe lekarske preglede, dodaje da je bitno uraditi sve specijalističke preglede i tek onda krenuti i raditi sa pacijentom.

- Pre svega moramo imati kompletnu anamnezu, kako bi znali šta i koliko radimo sa kojim pacijentom – rekao je dr Jovićević.

Kako kaže, može da vidi po grimasama, kako neko sedi, da li neko ima problem i da treba da se javi lekaru.

Autor:

#Dr Vladan Jovićević