AKTUELNO

Evropska unija donela je predlog da se Srbija ukloni sa takozvane "zelene liste" trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara.

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, kaže da nedovoljan broj vakcinisanih i nemogućnost da se izborimo sa lažnim vestima o imunizaciji stvaraju probleme u realnom životu. Oni su se, ističe ministarka, već odrazili na sektor turizma.

- Već imamo manje noćenja u hotelima, kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji. Turisti su počeli da se povlače, oni koji su najavili dolazak od njega odustaju. Imali smo sjajnu letnju turističku sezonu, a trebalo nam je da ona potraje do kraja godine. Međutim, sada ćemo platiti cenu, pogotovo sektor turizma i ugostiteljstva – kaže ministarka.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je dodala da je Srbija, zaključno sa 31.08. imala više od sedam miliona noćenja, što je 70 odsto najuspešnije turističke sezone koja je zabeležena 2019. godine.

- Ovo su sjajni rezultati, a da se trend nastavio, možda bismo došli do rekordnog broja koji smo imali 2019. Nažalost, situacija sa kovidom dodatno će otežati dolazak turista u našu zemlju – rekla je ministar.

Matić je još jednom apelovala na sve koji se nisu vakcinisali, da se vakcinišu i da ne veruju teorijama zavere.

Pratite uputstva na sajtu MSP

Ana Hrustanović, šefica Misije Srbije pri EU u Briselu, objašnjava da ambasadori država članica EU donose preporuku o menjanju “zelene liste” isključivo na osnovu epidemioloških podataka, a parametar je 75 zaraženih na 100.000 stanovnika.

- Moguće je da će se u budućnosti ti parametri menjati na osnovu broja vakcinisanih ili na osnovu broja hospitalizacija. Sve u svemu, ono što i ovde u Briselu, ali i u ostalim državama članicama apeluju, pa i u Srbiji, to je da se što više građana vakciniše. Što više vakcinisanih znači više spasenih života, i više mogućnosti za putovanja i normalan rad – kaže za Pink Hrustanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da će, uprkos odluci EU, svaka zemlja članica moći suvereno da donese odluku da li će ovu odluku primeniti ili ne.

- Svaki građanin bi, pred putovanje, morao da na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije pronađe uputstva za prelazak granice svake zemlje pojedinačno – kaže Hrustanović.

#Ana Hrustanović

#Tatjana Matić