AKTUELNO

Direktor Doma zdravlja "West medic" Vladan Jovićević objašnjava da srednji deo kičme, koji se nalazi iznad lopatica je deo koji je povijen unazad, i to se, kako objašnjava zove kifoza. On ističe da bolovi u grudnoj kičmi mogu da izazovu ozbiljne posledice, kako u radu pluća, tako i radu unutrašnjih organa.

Kako ističe, na pršljenove u grudnom delu su zakačena rebra, i ceo grudni koš, zajedno sa rebrima i pršljenovima pravi tzv "kavez".

- Grudna kičma je bitna, ali malo manje ugrožena, jer je manje pokretna od vratne ili lumbalne kičme. Kada smo blago pogrbljeni, pogrbljeni smo upravo u tom delu - rekao je Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako ističe, pogrbljeni položaj utiče na disanje, pluća, funkciju rada srca i poziciju dijafragme, čime negativno utiče i na unutrašnje organe.

- Grudna kičma jeste važna, a posledica bolova i krivog položaja tela jesu telefoni, loše prilagođene visine, pozicije stolica, kreveta itd...

- Pozicija kada smo naslonjeni na stolicu, opušta mišiće, ali u tom trenutku oni atrofiraju. Niko ne bi rekao su za ispravan stav važni mišići trbušnjaka i hodanja - dodaje Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Jovićević je takođe, objasnio da kada je u pitanju lumbalni deo kičme, žene imaju više problema, jer one najčešće sede u položaju sa prekrštenim nogama, što je, kako ističe izuzetno rizično.

Govoreći o metodama lečenja, Jovićević dodaje da je kiropraktika najbolja solucija, jer se ona bavi vraćanjem u položaj delove tela koji su "ispali iz ležišta".

Autor:

#Kičma

#Vladan Jovićević

#bolovi

#kiropraktika