AKTUELNO

Kako je istakao ministar, bezbednost dece u saobraćaju, za razliku od mnogih drugih životnih stvari, nešto je na šta svako od nas može da utiče.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je bezbednost dece u saobraćaju obaveza svih odraslih i da ne postoji opravdanje za njeno zanemarivanje i za nepoštovanje saobraćajnih propisa.

Foto: Foto/MUP Srbije

Ministar Vulin, koji je u Osnovnoj školi „Despot Stefan Lazarević“ prisustvovao predstavi edukativnog karaktera "Pažljivkova pravila u saobraćaju" namenjenoj najmlađima koju organizuje Agencije za bezbednost saobraćaja, istakao je da je bezbednost dece u saobraćaju, za razliku od mnogih drugih životnih stvari, nešto na šta svako od nas može da utiče.

Foto: Foto/MUP Srbije

- Bezbednost naše dece nije slučajna, na nju može da se utiče, to je naša obaveza, za koju niko ne treba da vas moli ili upozorava. Nema opravdanja da žurite pored škole, ne poštujete crveno svetlo, ne vežete sigurnosni pojas sebi i saputniku u automobilu, nema opravdanja da zanemarite bezbednost naše dece - istakao je ministar policije Vulin.

Naglasio je da je prošle godine u saobraćaju na putevima u Srbiji stradalo oko 500 ljudi i da bi više od pola tih tragedija moglo da bude izbegnuto, uz sporiju vožnju i vezan sigurnosni pojas.

Foto: Foto/MUP Srbije

- Jedan trenutak nepažnje u saobraćaju može dovesti do toga da uništite svoj i tuđe živote - rekao je ministar Vulin i dodao da je ponosan na posvećeni rad nastavnika u školama po pitanju edukacije dece za bezbedno ponašanje u saobraćaju.

Foto: Foto/MUP Srbije

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić ukazao je da je svako treće dete koje je kao pešak stradalo u saobraćaju stradalo na pešačkom prelazu, što pokazuje da vozači nemaju svest o opasnosti i rizicima brze vožnje i nepoštovanje saobraćajnih propisa.

Foto: Foto/MUP Srbije

- Bezbednost dece je prioritet u radu Agencije za bezbednost saobraćaja, a ključnu ulogu u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju imaju porodica, predškolske ustanove, škole i svi drugi subjekti koji kreiraju sistem bezbednog okruženja - rekao je Pešić.

Foto: Foto/MUP Srbije

Prema njegovim rečima, edukacijom dece o bezbednom ponašanju u saobraćaju stvaraju se generacije koje su danas bezbedne kao pešaci i putnici u vozilu, a sutra odgovorni vozači sa ispravno izgrađenim stavovima.

Foto: Foto/MUP Srbije

Pešić je naveo da u obrazovnom sistemu ima prostora za proširenje edukacije dece o saobraćaju, saobraćajnim rizicima i opasnostima, što je Agencija, kako je rekao prepoznala i napravila knjigu „Pažljivkova pravila u saobraćaju“, koju prati i adekvatna bojanka, kao i aplikacija.

Dodao je da je knjiga besplatna i da je urađena na jezicima nacionalnih manjina kako bi bila dostupna svoj deci.

Direktorka Osnovne škole „Despot Stefan Lazarević“ Zorica Zdravković Jovanović istakla je da je prioritet škole bezbednost učenika, nastavnika i imovine škole.

Ona je ukazala da škola organizuje niz edukacija za učenike mlađih i starijih razreda, kroz različite vrste tribina na temu bezbednosti, i izrazila zahvalnost Agenciji za bezbednost saobraćaja na dugogodišnjoj dobroj saradnji i donaciji poligona za simulaciju situacija u saobraćaju.

Dodala je da u školi postoji i sekcija „Šta znaš o saobraćaju“ i da učenici koji pohađaju tu nastavu ostvaruju visoka mesta na takmičenjima.

#Aleksandar Vulin