AKTUELNO

Da bi mogli voditi zdrav i produktivan život pored brige o fizičkom zdravlju, mora se voditi računa i o mentalnom zdravlju!

Prof. dr Momčilo Matić, doktor prirodne medicine, izjavio je da se ljudi danas, u vreme pandemije koronavirusa, više okreću suplementaciji i dodacima ishrani, iako to možda i nije najbolji izbor. Važnije je, kaže dr Matić, obratiti pažnju na to da ishrana bude zdrava i kvalitetna.

- Nisam protiv suplemenata, treba ih uzimati, ali ništa ne može zameniti namirnicu u kojoj imamo sve što je organizmu potrebno. Sve je u sinergiji, pa ako imamo beta-karoten u šargarepi, ne možemo ga dobiti iz tablete – kaže dr Matić i objašnjava da su istraživanja lečenja bolesti pluća pokazala da nije bilo napretka u terapiji beta-karotenom iz tablete, ali se stanje pacijenta znatno poboljšalo kada je beta-karoten dolazio iz namirnica.

Foto: TV Pink Printscreen

Prednost se, dakle, mora dati vitaminima i mineralima iz hrane.

Stres veliki neprijatelj organizma

Ističe da je stres grč u našem telu koji pravi spazme i uzburkava ceo naš organizam. Negativne emocije, posebno strah u vreme pandemije, pokreću procese koji izazivaju stresno stanje, a sve ide preko našeg centralnog nervnog sistema.

Doktor je stručno objasnio kako stres utiče na svaki deo našeg organizma, što izaziva proizvodnju supstanci koje su neprijatne za telo, a onda i upale.

- Kada se stvori upala, onda se poremeti metabolizam, enzimska struktura, i sve ostalo u telu. Ovo pravi probleme i razboljevamo se. Podiže se nivo oksidanasa, slobodnih radikala ili nekih ag produkata – to su sve otpadni materijali koji se izražavaju u stanju stresa. Oni se tada aktiviraju i prave štetu telu – kaže doktor za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Dakle, stres pravi haos u organizmu, posebno ako traje dugo i ako je hroničnog tipa.

- Ako smo stalno u strahu ili osećamo neprijatne emocije, onda se mogu osetiti posledice po zdravlje. Iznervira vas neka sitnica, stalno ste u strahu, osećate traume, neraspoloženi ste, pogađaju vas male stvari - to sve stvara hronični stres – kaže doktor, dodajući da su u tim slučajevima eliminisani oni hormoni koji daju raspoloženje (serotonin, melatonin, oksitocin).

Da bi se ovi hormoni ponovo probudili, moramo da budemo svesni da neke stvari ne možemo da promenimo i da ne zavise od nas.

- Oslobodite se toga kroz opuštanja, smeh, kroz manje opterećujuće situacije. Ne treba da se nerviramo za svaku sitnicu, a vidim da mnogi danas eksplodiraju u sekundi – kaže dr Matić.

#Momčilo Matić

#Novo jutro