AKTUELNO

Budući da mnogi odbijaju vakcinaciju, jedno od rešenja koje se predlaže su kovid propusnice.

Sledeće nedelje imaćemo najmanje 3.000 zaraženih i dvocifren broj mrtvih dnevno, prognoze su stručnjaka koje traže delanje, jer crno nam se piše. Sednica Kriznog štaba još nije zakazana, očekuje se da bude upravo sledeće nedelje, tim pre što nam se bliži početak školske godine. A i kada bude, pitanje je da li će, šta i kako biti usvojeno, naročito od zahteva medicinskog dela štaba, koji se neretko ignorišu.

Lekari iz kriznog štaba odavno traže uvođenje obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika i kovid propusnice, kad već ne možemo da se maknemo sa 50 odsto punoletnih vakcinisanih. Virusolog dr Milanko Šekler navodi da je rešenje u kovid propusnicama, koje bi pratile kazne i od 1.000 evra za nepoštovanje!

Čak i na apele da elementarne mere, koje nijednom nisu ukinute - maska i distanca - narod poštuje, a komunalna milicija to kontroliše, niko se ne osvrće. U međuvremenu delta soj se brzinom svetlosti širi po Srbiji, a ne samo što su mahom mladi i nevakcinisani zaraženi, inficiraju i stare, a pelcovane čiji imunitet je loš. I ta treća doza koja je krenula ne može nas brzo i lako spasti.

Foto: TV Pink Printscreen

Samo juče smo imali 1.592 zaraženih i sedam preminulih, a prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, rekao je u intervjuu za Kurir da će već sledeće nedelje biti dnevno dvocifren broj mrtvih. Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije SZO u Srbiji, prognozira da ćemo imati više od 3.000 inficiranih, a i rast preminulih, dok Šekler ističe da će biti po nekoliko hiljada.

- Jako je ozbiljna situacija, ne samo da su brojke već sada velike već se brzo povećavaju. Možemo očekivati više od 3.000 novoobolelih dnevno već sledeće nedelje, a onda ta brojka može još da poraste. Situacija će se još pogoršavati i videćemo slike koje smo gledali tokom drugog i trećeg talasa. Povećavaće se dnevno broj obolelih, hospitalizovanih, a nažalost i umrlih. To smo videli u drugim državama - kazao je Ivanuša.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ohrabrujuće je, naveo je Ivanuša, što u zemljama s visokim procentom vakcinisanih ima znatno manje teških slučajeva i preminulih - Gruzija, Kazahstan, Izrael, Velika Britanija, Irska, Severna Makedonija, Crna Gora su među prvih 10 po broju novoobolelih u Evropi, ali po broju preminulih nema Izraela, Britanije i Irske jer imaju visoki procenat vakcinisanih.

Da korona brojke svakako moraju naviše, istakao je i Šekler, "pogotovu kad se s odmora napune kancelarije, firme i krene škola". A pošto će to mahom biti mladi i nevakcinisani, nećemo imati ogroman broj preminulih. I upravo zato su rešenje i kovid propusnice, a dobra mustra nam je Egzit.

- Egzit je bio sa strogim merama, za četiri dana tu je prošlo 180.000 ljudi i nije skočio broj zaraženih. Zar to nije dovoljan dokaz da treba i može tako - ulazi ko je vakcinisan, preležao kovid ili negativan. I ne mora kafedžija da juri goste, već komunalna milicija, pa ko nema QR kod s pomenutim dokazima, nek plati 500 ili 1.000 evra kaznu! I kad kazniš troje-četvoro, ima da funkcioniše. U Austriji, priča mi drugar, konobar kaže gostu: "Znate li da važi to i to...", čime se konstatuje da je obavešten i gost slobodno seda. Posle sat vremena eto ih trojica, proveravaju kodove i uhvatiše jednog - 1.500 evra kazna. U Srbiji bi bila dovoljna i od 500 evra - naglašava Šekler, koji ima način i za povećanje obuhvata vakcinacije mladih:

Kad montiraš mobilne vakcinalne punktove ispred noćnih klubova u koje može samo onaj ko je vakcinisan, preboleo ili testiran, da vidiš kako će da se pelcuju. U Britaniji je posle toga vakcinacija mladih 18 do 25 godina skočila na 66 odsto!

#Srbija

#koronavirus