AKTUELNO

Velika matura, koja treba da zameni prijemni na fakultetima, planirano je da bude uvedena od 2021. godine, a prva generacija koja će je polagati su sadašnji mali maturanti koji ove godine upisuju srednju školu.

U Ministarstvu prosvete pojašnjavaju da je predviđeno da velika matura startuje za četiri godine, jer je ideja da učenici na početku srednjoškolskog obrazovanja znaju šta će ih čekati na kraju.

Predviđeno je da gimnazijalci polažu opštu maturu, đaci srednjih stručnih škola- stručnu, a učenici umetničkih škola umetničku maturu. Učenici srednjih stručnih škola, koji žele da nastave školovanje, moraće da polažu i opštu maturu.

Foto: Tanjug

Član Radne grupe za izradu velike mature Radivoj Stojković nedavno je rekao da se konceptom velike mature uvodi jednoobraznost testiranja u svim školama, da će ona označavati završetak srednjoškolskog obrazovanja, kao i da bi trebalo da zameni prijemni na fakultetima.

Učenici će na opštoj, stručnoj i umetničkoj maturi imati tri ispita, obavezni će biti srpski jezik i književnost i matematika. Oni koji su imali matematiku samo u prve dve godine u srednjim školama umesto matematike biraće predmet sa liste opšteobrazovnih predmeta.

Pročitajte još: Zavoleli su se u školi i venčali, a onda su POČELI PROBLEMI: Njoj je otkriven tumor na mozgu, a njemu još AGRESIVNIJA BOLEST

Na opštoj maturi, osim srpskog i matematike, učenici će kao treći ispit moći da biraju jedan od predmeta po izboru sa liste opšteobrazovnih predmeta - istorija, biologija, geografija, hemija, fizika i strani jezik.

Na stručnoj maturi polagaće se srpski jezik i književnost, matematiku za one koji su je imali duže od dve godine i stručni ispit koji će se sastojati iz teorijskog i praktičnog dela.

Umetnička matura podrazumevaće test iz srpskog, matematike, ali i test iz nekog umetničkog predmeta.

- Osim tri obavezna ispita za rangiranje i upis na fakultet mogu se polagati i dodatni ispiti sa liste opšteobrazovnih predmeta - pojasnio je tada Stojković.

Zadaci na testovima biće iz osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a za nastavak školovanja maturanti će morati da reše zadatke srednjeg nivoa.

- Fakultetima smo ostavili mogućnost dodatne provere sposobnosti učenika - pojasnio je Stojković.

Prvo probno testiranje velike mature biće organizovano 2018. godine, a najveću dobit od uvođenja velike mature imaće maturanti koji će moći da konkurišu na više fakulteta.

#Fakultet

#Matura

#Srednjoškolci

'