AKTUELNO

Pošto maloletna deca imaju prebivalište u Srbobranu, za rad na proceni roditeljskih i porodičnih kapaciteta i potreba dece biće zaduženi stručnjaci Centra za socijalni rad Srbobran, kažu u Centru za socijalni rad u Beogradu.

Brat (5) i sestra (9), za kojima se prošle nedelje tragalo kada su iz Niša otišla od majke kod rođaka za Beograd, zbrinuti su u ustanovu socijalne zaštite, kažu za Telegraf.rs u Centru za socijalni rad u Beogradu, a procenu njihovih roditelja radiće njihove kolege u Srbobranu.

Oni su, da podsetimo, nestali 2. avgusta u Nišu. Poslednji put su viđeni u parku Čair, tog 2. avgusta, a njihov nestanak je prijavljen dva dana kasnije, od kada se i tragalo za njima. Već 5. avgusta pronađeni su kod rođaka u Beogradu.

Kako je tog dana, kada su pronađeni, saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), protiv majke Snežane Đorđević (28) će biti podneta krivična prijava po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, ali to se do juče nije dogodilo.

Decu je odmah preuzeo Centar za socijalni rad u Beogradu, i kako nam je danas rečeno, ona su smeštena i dobrog su zdravstvenog stanja, a sve ostale procene koje se tiču njihovih roditelja i potreba radiće njihove kolege u Srbobranu.

- Decu, brata i sestru, čiji je nestanak prijavljen u Nišu, a koja su pronađena u Beogradu, zbrinuli su stručni radnici GCSR u ustanovu socijalne zaštite i dobrog su zdravstvenog stanja. Pošto maloletna deca imaju prebivalište u Srbobranu, za rad na proceni roditeljskih i porodičnih kapaciteta i potreba dece biće zaduženi stručnjaci Centra za socijalni rad Srbobran - rečeno nam je u Centru za socijalni rad u Beogradu.

Kada je MUP najavio, protiv majke će biti podneta krivična prijava zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i zanemarivanje maloletnog lica.

- Ona se sumnjiči da je zanemarivala potrebe svoje dvoje dece kao i da nije vodila računa o deci koja su se iz kuće udaljila u jutarnjim časovima, a ona je njihov nestanak prijavila tek u večernjim.

Kako se navodi u zakonu, roditelj usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine.

Ako se ustanovi da je svoju decu terala na prosjačenje, Snežani bi mogla da se izrekne i stroža kazna.

- Roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje zlostavlja maloletno lice ili ga prinuđava na preterani rad ili rad koji ne odgovara uzrastu maloletnog lica ili na prosjačenje ili ga iz koristoljublja navodi na vršenje drugih radnji koje su štetne za njegov razvoj, kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina - naveo je zakonodavac.

Inače, majka je odbacila sve navode dece. Ona se i dalje nada da će biti blago kažnjena, a juče je izjavila za naš portal da je njena ćerka lagala i da nije istina da ih je terala da prosi. Još se nada da će uspeti da povrati decu.

Autor:

#Niš

#Srbobran

#brat i sestra