AKTUELNO

Nema pravila, bolest ne bira ni osobu, ni starosnu dob, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK, profesor doktor Miljko Ristić, kardiohirurg Instituta za kardiovaskularne bolesni „Dedinje“.

Doktor je rekao da su kardiovaskularni pacijenti ne retko veoma opterećeni jer su njihove tegobe često dramatične.

„Strah koji oni imaju je primetan, jer ti bolovi koji se javljaju kod kardiovaskularnih pacijenata, praćeni su osećajem neke smrti. To su jaki bolovi i smatraju se jednim od najjačih u medicini“, rekao je dr Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, bolest ne bira ni osobu, ni starosnu dob, i ističe da nema pravila.

„Važna je organizacija zdravstvene službe, koja mora da bude tako razbijena da, pacijent koji dobije akutni infarkt može za najviše sat vremena da bude tretiran neophodnom intervencijom, najčešće hitnom kateterizacijom“, rekao je dr Ristić.

Kako kaže, naša zemlja spada u red zemalja koje nema baš 100 posto ovakvu organizaciju, ali dodaje da se sa mrežom auto-puteva taj put do bolnice skraćuje.

Dr Ristić kaže da je stres jako prisutan i da veoma utiče na kardiovaskularne bolesti, kao i da je to jedan od sve prisutnijih faktora.

Foto: TV Pink Printscreen

„Sve je veća potrošnja lekova za umirenje, u ekstremnom je porastu. Treba najpre preduzeti preventivne mere, kako ne bi došlo do pogoršanja kariovaskularnih problema“, rekao je dr Ristić.

On ističe da je najbitnije obaviti preventivne preglede, kao i da se granica sa godinama sve više spušta na niže.

Autor:

#Miljko Ristić