AKTUELNO

Kiropraktičar Vladan Jovićević ističe da je najvažniji odmor za telo ležanje, a da je najbitnije odmoriti kičmu, koja kako podvlači, najviše trpi.

Jovićević, kada je u pitanju vrat, i bol u vratu, naziva osetljivom zonom, a da se bol najčešće uzrokuje položajem glave.

- Čak i oči utiču na to u kom je položaju glava, a kada je u pitanju spavanje, često se desi da glava bude u položaju koji nije dobar. I kada je spavanje na stomaku u pitanju, to je loš položaj i nezdrav položaj, jer glava tako stoji okrenuta na jednu stranu, a ono što je najpoželjnije jesu leđa i bok - objašnjava Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako napominje, često su pomeranja pršljena u vratu neprimetna, a da se na snimku može utvrditi da li je došlo do neke promene. Međutim, kako navodi, pomeranje pršljena ne mora nužno da bude bol u vratu, već glavobolja, skraćen pokret vrata i sl.

- Suština naše uloge u rehabilitaciji jeste da se na što brži način vrati taj pokret vratu, i vraćanje zglobova u prvobitni položaj - dodaje Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

U skraćene pokrete doktor svrstava pogled na dole, gore, u stranu, ili bilo šta, što kako kaže sprečava normalno funkcionisanje vrata. Kako podvlači, važno je da što pre interveniše doktor, ili kiropraktičar koji će u najkraćem roku rešiti problem.

Autor: