AKTUELNO

Visoke temperature ovih dana nepovoljno utiču na zdravlje, a neoprezne "vreba" i sunčanica. Ovaj poremećaj termoregulacije, uglavnom nastaje usled direktnog prekomernog izlaganja suncu, naročito potiljka.

Sunčanica počinje jakom glavoboljom i porastom telesne temperature, koja se povećava u glavi. Dolazi do proširenja krvnih sudova mozga, koža tela je suva, uz stalno povećanje telesne temperature. Mogu da se jave pospanost i vrtoglavica, zbog povećanog znojenja i gubitka minerala, iznenadni "mrak" pred očima, zujanje, ili kratkotrajni gubitak sluha. Kod starijih čak i gubitak svesti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Unsplash.com, Pixabay

One koji dožive sunčanicu treba odmah skloniti sa sunca u hladovinu, ili u neku zatamnjenu, klimatizovanu prostoriju i staviti ih u ležeći položaj. Potom ih treba rashladiti hladnim oblogama, dati im mnogo tečnosti, najbolje vode i kuhinjske soli. U slučaju teških stanja, poput konfuzije ili gubitka svesti obavezno treba zvati Hitnu pomoć.

U "talasima" visokih temperatura koji vladaju poslednjih dana, moguće je doživeti i toplotnu sinkopu ili krakotrajni gubitak svesti. Reč je o neadekvatnom odgovoru kardiovaskularnog sistema na povišenu temperaturu. Najčešća je kod starijih koji koriste lekove za izmokravanje. Javljaju se slabost, vrtoglavica, mučnina, povraćanje i omaglica koji mogu da prethode kolapsu. Početak je nagao, ali je trajanje kratko. Na ovu pojavu ukazuje i pepeljastobleda, hladna i lepljiva koža. Pacijenta treba preneti na hladno mesto, u postelju i pozvati lekara.

KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Da biste se zaštitili od sunčanice, pre svega izbegavajte boravak na suncu od 10 do 17 časova, uvek nosite vodu sa sobom, vrat i zglobove hladite vodom ili vlažnim peškirom, zaštitite potiljak od direktnog izlaganja suncu, izbegavajte naporan fizički rad, ishranu podelite u više laganih manjih obroka i izbegavajte alkohol i napitke sa mnogo šećera i kofeina.